Zlatým dolem by pro městskou kasu v Doksech mohlo být místní nedávno otevřené Muzeum Čtyřlístku. Zatím to ale vypadá, že je pro městský rozpočet spíše černou dírou.Ač muzeum navštívily během prvního půl roku po jeho otevření tisíce lidí, město z něj nemá téměř ani korunu. Kvůli dotaci totiž nemohou vybírat vstupné, místo toho rostou náklady na pracovní sílu a provoz muzea.

Předběžné výsledky návštěvnosti za první turistickou sezónu muzea představila ředitelka Městského kulturního střediska Renata Mauserová.

„Nemáme ještě sezónu úplně uzavřenou, ale od prosincového otevření až do letošního srpna muzeum navštívilo zhruba 25 tisíc návštěvníků. Byly dny, kdy do muzea Čtyřlístku přišlo i 500 lidí."

Nacpané lidmi

Děj jednoho z nejznámějších a nejdéle vydávaných komiksů v Čechách Čtyřlístku se odehrává v Doksech. V malovaných dobrodružstvích čtyř kamarádů Bobíka, Fifinky, Pindi a Myšpulína město vystupuje jako Třeskoprsky, proslulé Máchovo jezero je rybník Blaťák. Své muzeum má komiksová čtyřka v Doksech od prosince 2011. Vzniklo v podkroví městské knihovny, s financováním několikamilionové přestavby městu pomohla evropská dotace.

Návštěvníky v muzeu Čtyřlístku čeká stálá expozice, která mapuje, jak komiks vznikal krůček po krůčku a jak se takový komiks vlastně tvoří. Děti se také v muzeu mohou setkat se svými hrdiny v téměř životní velikosti.

Už první den bylo muzeum nacpané až k prasknutí, zájem návštěvníků až do dnešních dnů nepolevoval. Otevřeno tak měli v muzeu Čtyřlístku i mezi vánočními svátky. Postupně se také prodlužovala otevírací doba. Nejdříve měli muzeum otevřené jen ve všední dny, poté i o víkendu. Přes letní prázdniny si mohli lidé expozici prohlédnout také dopoledne. Současná otevírací doba je od úterý do neděle od 13 -17 hodin.

Pracovník navíc

„Museli jsme přijmout dalšího pracovníka, který má na starosti pouze muzeum Čtyřlístku. V dřívějším počtu lidí se provoz nedal utáhnout. Přes sezónu jsme také měli v muzeu brigádníka na prodej suvenýrů," upřesnila Renata Mauserová.

A právě rabat, který mají v Doksech za prodej dárkových předmětů, je zatím jediným výnosem, který z muzea mají. Podle odhadu Renaty Mauserové se jedná asi o 70 tisíc korun. Nestačí to však na to, aby zaplatili mzdu pracovníkovi, kterého do muzea Čtyřlístku přijali.

Na zářijovém zasedání tak zastupitelé schvalovali rozpočtové opatření, jehož součástí byla i částka 125 tisíc pro Městské kulturní středisko. Ač byli někteří zastupitelé výrazně proti, návrh nakonec prošel.

Jednání o vstupném

Na přetřes zároveň přišla možnost vybírat v muzeu vstupné. „Projekt muzea Čtyřlístku byl od začátku nastavený jako neziskový. Za rok provozu se ale ukázalo, že náklady na jeho provoz nejsou malé. Proto zahájíme jednání s dotačním programem o možnosti vybírání vstupného, které by pokrylo alespoň naše náklady. Zda nám to ale úředníci povolí, se teprve uvidí," doplnila starostka Doks Eva Burešová.