Tolik dárků, že pro ně musel přijet tranzit Farní charity Česká Lípa, si pro děti z azylového domu Jonáš připravili jejich vrstevníci ze Základní školy Slovanka.

O tom, že žákům školy není lhostejná situace dětí, kteří nemají zrovna lehké dětství, hovoří tento příběh z minulého týdne. Žáci českolipské školy si pro děti z Jonáše mimo dárků připravili překvapení v podobě sehrání divadla a vlastnoručně upečeného pohoštění u nich ve škole.

Velikonoční akce

Dětem z azylového domu vykouzlí na tváři úsměv i jen malá sladkost, nebo například bublifuk. Připravit pro ně velikonoční balíčky, a udělat jim tak radost, se rozhodla také jedna z českolipských maminek. „Dříve jsem dělala sbírku dětem z Klokánku, po té co Klokánek zavřeli, jsem se rozhodla pro azylový dům Jonáš v České Lípě," uvádí organizátorka sbírky Zuzana Birnbaum.

Podle ní je o pomoc právě dětem z azylového domu menší zájem než dříve, když se dělala radost dětem z Klokánku. „Když jsem dříve dělala sbírku pro Klokánek, tak lidí, kterých se zapojilo, bylo hrozně moc. Na charitu se zatím moc lidí nepřidalo," dodává organizátorka sbírky. Myslí si, že je to dáno hlavně tím, že si lidé myslí, že děti v centru Klokánek jsou na tom hůře. „Ty děti jsou na tom dost ale podobně, i když mají to štěstí, že zůstaly u svých maminek. Ale co se týče sladkostí, hraček nebo dárků, mají prostě smůlu," upozorňuje.

Jsou maminky, které se k Zuzaně přidávají pokaždé, když tyto akce pro radost dětem dělá, bohužel tentokrát na potěšení dětí na Velikonoce je jich málo. Zuzana dětem udělala radost už na Mikuláše nebo na Vánoce. „Pro potěšení těchto dětí, které to nemají lehké, stačí pár sladkostí. Já potom doma dělám balíčky a dokoupím, co je potřeba," dodává.

Dětem z azylového domu dělají radost lidé hlavně na Vánoce. „Musím říct, že na Vánoce jsem zaznamenal největší zájem za čtyři roky, co zde pracuji," uvádí Jiří Gottlieber, mediální koordinátor Farní charity v České Lípě. Podporu od lidí charita prý cítí, ale momentů, kdy si lidé vzpomenou, řekněme jen tak, si pořád děti i pracovníci váží nejvíce. „Na Velikonoce se domnívám, že byl možná jen jeden dárce v loňském roce, ale do té doby se to moc často nedělo. Spíše o vánočních svátcích nebo na Mikuláše se stane, že se maminky z různých kroužků zapojují a vozí balíčky nebo třeba dárkové koše," dodává Gottlieber.

V zařízení Jonáš v České Lípě se k dnešnímu dni nachází 12 maminek a 24 dětí, které se ocitly v těžké životní situaci.