Pro někoho je cesta náročná, jiného třeba těsně před jedním z mnoha organizovaných výšlapů náhle přemůže lenost.

Překvapivě se ale najdou i tací, kteří 760 metrů nadmořské výšky zdolávají pravidelně a dokonce v poklusu. „Od divadla je to přesně 9,1 kilometrů tam a zpátky," hlásí dvaatřicetiletý Pavel Souhrada, Českolipan, který výběhem na Klíč týden co týden vždy v úterý vyráží za hranice všedních dnů.

A není přitom sám, podobně jako filmový Forrest Gump, má už řadu aktivních příznivců, kteří běhají s ním. „Začalo to prakticky náhodou. Napsal mi kamarád, jestli jdu běhat, já jsem si z něj chtěl udělat srandu a řekl jsem mu, že ano, ale jedině, když poběžíme na Klíč," vypráví Souhrada.

Tehdy před třiadvaceti týdny se z vrcholku Klíče opravdu společně rozhlédli. Navíc se vyfotili a jak je v dnešní době moderních technologií zvykem, snímek umístili na sociální síť Facebook a současně vytvořili událost s úsměvným názvem Konverzační výběh na Klíč. Kdo může, tak během cesty ke studánce prohodí i pár slov. Odtamtud si ale už každý běží podle svého. „Jsou mezi námi borci, kterým to nic nedělá. Já běžím v kuse, ale bolí to vždycky," přiznává se smíchem Souhrada.

Odměnou je mu vždy pěkný výhled a jednoduše pocit, že to přežil. Přestože se Souhrada aktivně věnuje běhu i ve svém volném čase, Klíč ho prý jen tak neomrzí. „Chtěl jsem pravidelně někam běhat a Klíč je pro mě natolik těžký oříšek, že ho jen tak neopustím," tvrdí Souhrada. Zájemci o výběh se mohou přidat, start je zítra v 18 hodin u divadla v Boru.