Po sociální síti už v úterý kolovala fotografie parníku Máj, vlajkové lodi dokské flotily, jak přistává během zkušební plavby u mola pod hotelem Port. Včera se už začala šířit definitivní dobrá zpráva: parníky se od čtvrtka vrátily oficiálně do vln Máchova jezera. Doposud lodě vyjet nemohly, protože v jezeře nebylo po loňském vypouštění a letošním napouštění dostatek vody.

Společnost Regata Máchovo jezero, která lodní dopravu na Máchově jezeře obstarává, obnovila vyhlídkové okružní jízdy, od soboty začne podle jízdních řádů fungovat také pravidelná přeprava mezi přístavišti, malá lodní MHD.

„V předchozích dnech jsme vyjeli na zkušební plavby, během kterých jsme měřili hladiny. A od čtvrtka jsme obnovili okružní plavby, první vyjíždí v 11 hodin z přístaviště v Doksech, dále se popluje ve 13:00, 15:00 a 16:30 hodin," upřesnil Vladimír Reichert, předseda představenstva společnosti Regata Máchovo jezero.

Pravidelná přeprava mezi přístavišti odstartuje v sobotu podle jízdních řádů s jednou výjimkou: zatím uzavřeno zůstane přístaviště Šroubený. „Tam nám chybí ještě hodně vody, tam to bude trvat ještě dlouho, takže toto přístaviště zatím vynecháme," potvrdil Reichert.

Lodě tak kromě domovského přístavu před hlavní pláží v Doksech budou přistávat ještě v zastávkách Březňák, Borný, Staré Splavy, Staré Splavy pláž a Hotel Port. Na tuto lodní MHD vyjede během dne celkem šest linek, první v 8,30 hodin, poslední se bude do Doks vracet až v 18.50 hodin.

Už tento pátek a sobotu pořádá Regata Máchovo jezero také velmi oblíbené večerní plavby lodí Máj. Vyplouvat se bude z přístaviště v Doksech ve 20:30 hodin.

Máchovo jezero se před letošní turistickou sezónou vypouštělo kvůli rekonstrukci hráze a výměně výpustního zařízení ve Starých Splavech. Výpusť se naposledy opravovala v roce 1972 a byla už v havarijním stavu. Stavba za 27,6 milionu korun, která usnadní manipulaci s jezerem, skončila v květnu. Za normálních okolností vyjíždějí lodě na Máchovo jezero poprvé už v březnu a hlavně v květnu a červnu čelí náporu školních výletů. To letos úplně odpadlo.