Oproti tomu jsou chodníky i silnice odklizené ve Cvikově a Zákupech. To je obrázek čtyř měst na Českolipsku v pondělí ráno. „Už to trvá týden a tady u nás na Ladech to vypadá pořád stejně. Hlavně, že mají před radnicí prohrábnuto,“ zlobí se Jana Nepomucká z České Lípy.

Mladá maminka drží jednou rukou v náručí dvouletého syna, v druhé ruce má boby a brodí se širokou sněhovou bariérou, aby mohla přejít silnici. „Nemůžu ani vytáhnout kočárek, neprojela bych s ním,“ rezignovaně poznamenává Jana Nepomucká.

Na vedlejším sídlišti Sever je situace obdobná. Tady alespoň už pracovníci na veřejně prospěšné práce odhrabují sníh u kruhového objezdu. U nemocnice se zase činí pracovníci nasmlouvané firmy.

„V současnosti je nasazená veškerá technika, tedy tři velké a tři menší stroje. V ulicích jsou také všichni pracovníci na veřejně prospěšné práce,“ říká mluvčí českolipské radnice Kateřina Amrichová a doplňuje, že zimní údržba ve městě probíhá podle časového harmonogramu.

Letos nově slouží v České Lípě malý stroj, který se soustředí výhradně na úklid úzkých chodníků a na úklid míst, která jsou obtížněji přístupná především kvůli parkování vozů.

V Boru zní stejná písnička

S úklidem sněhu na sídlištích nejsou spokojeni ani obyvatelé Nového Boru. „Město se zbaví odpovědnosti informační tabulí, že se v zimě nebude udržovat. Ale že můžou lidi vymáhat peníze za úrazy, tak to neřeší. Stejně tak jako se nezabývají tím, jak se v tom asi chodí maminám s kočárky nebo důchodcům,“ komentuje jeden z místních.

Pro město zajišťuje úklid sněhu nasmlouvaná firma Compag. „Konkrétně na sídlištích jsou velkým problémem zaparkovaná auta, kvůli nim se opravdu není možné dostat všude,“ upozorňuje Jiří Blecha, jednatel firmy Compag.

Ten dodává, že úklid sněhu se řídí plánem zimní údržby a společnost je vázána kapacitními požadavky města. Ruční úklid chodníků zajišťují pracovníci na veřejně prospěšné práce.

Sněhovou nadílku bez problémů zvládají ve Cvikově, kde od neděle napadalo přes patnáct centimetrů nového sněhu.
Zde Deník nenarazil ani na jednu ceduli „V zimě se neudržuje“.

Ve Cvikově jsou spokojeni

„Zavedením chodníkového zákonu se pro nás nic nezměnilo. Své odpovědnosti se nezříkáme a udržujeme všechny komunikace a chodníky u nás,“ říká starosta Cvikova Ivo Čeřovský.

Hromady odklizeného sněhu končí na manipulačních plochách, svážejí se na louky a další volná prostranství, sníh nikde nepřekáží.
„Mít mladší nohy, tak se mi chodí opravdu dobře. Zvládli to na jedničku,“ nechává se slyšet sedmdesátiletá paní přecházející cvikovské náměstí.

Vymetené chodníky a silnice mají i v Zákupech. Sněhové bariéry se průběžně odklízí. Zdejší technickou četu nerozhodil ani nový sněhový přírůstek.

„Minulý víkend jsme najezdili jen po městě dvě stě kilometrů, sníh jsme odstraňovali nepřetržitě. Teď tomu není jinak,“ sděluje vedoucí Služeb místního hospodářství města Zákupy Pavel Paták. Ani Zákupští se nevyvázali z povinnosti, jež jí ukládá chodníkový zákon a starají se o všechny komunikace a chodníky ve městě.