Pěší návštěvník je zřejmě nežádoucí. V České Lípě k jednomu z největších obchodních domů nevede žádný chodník. Ani ze Špičáku. Denně z této lokality chodí za nákupy stovky pěších. Ti musí přecházet minimálně dva přechody, což je zacházka, a tak si lidé zkracují cestu podél silnice a přecházejí, kde se jim to zrovna hodí. Přitom v loňském roce se o možnosti takové cesty hodně diskutovalo.

„O špatném přístupu pěších k Intersparu samozřejmě víme. Rádi bychom pro obyvatele nejen sídliště Špičák zajistili pohodlný a bezpečný přístup,“ řekla za českolipskou radnici její mluvčí Kateřina Kotková s tím, že kvůli bezpečnosti radnici nikdo postavit chodník podél silnice I. třídy nepovolí.

Navíc pozemky nepatří městu. „Bohužel jsme tehdejšího dodavatele stavby obchodního centra, které vzniklo hned vedle silnice, nedokázali přinutit, aby chodníky k Intersparu vybudoval.“

Za úvahu by možná stálo komunikaci, která vede k novému centru z ulice Sluneční, českolipského sídliště Špičák, protáhnout o pár desítek metrů a obyvatelé nejen sídliště by pak mohli pohodlně a bezpečně dorazit do nákupního centra.

„Město Česká Lípa v loňském roce uzavřelo smlouvu o pronájmu pozemku s teplickou firmou Horova Immo, s.r.o., za účelem výstavby účelové komunikace,“ uvedla Kotková a prozradila, že roční pronájem této části pozemku byl stanoven na šest tisíc korun bez DPH.

Kdy se Českolipané tedy dočkají chodníku alespoň ze sídliště Špičák? Pokud z tohoto sídliště vyrazíte pěšky do Intersparu, pak musíte přejít na opačnou stranu silnice, než stojí obchodní centrum a přes sídliště Sever dojít podél silnice I/9 k bývalému autobusovému nádraží na sídlišti Lada.

Nová cesta v nedohlednu

Pokud si nebudete dělat další zacházku k několik desítek metrů vzdálené zebře, pak se budete proplétat mezi auty, abyste nakonec přešli přes semaforem řízený přechod jedna devítky zpět na stranu silnice, odkud jste vyrazili, jen o pár dddesítek metrů dál. Pokud je deštivé počasí, pak se musíte stejně místy brodit vodou a bahnem, jako když si vyberete cestu podél silnice.

„Nyní již máme povolení a jsme ve fázi přípravy výstavby komunikace, která bude odbočovat ze silnice I/9 k nákupnímu centru, které jsme vybudovali vloni,“ prozradila mluvčí společnosti Horova Immo Radka Ondříšková a jak doplnila, komunikace to bude pouze pro vozidla.

A silnice s chodníkem ze strany českolipského sídliště Špičák, který nyní končí u loni vybudovaného nákupního centra? „Nyní vyřizujeme veškerou legislativu a zpracováváme projekt pro vybudování komunikace, která povede z ulice Sluneční dál k Intersparu. Podle mých informací bude určena pouze vozidlům,“ dodala Ondříšková.

Tomáš Mařas