Budoucí výjezdovou základnu Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje si ve středu v České Lípě prohlédl nový krajský radní pro zdravotnictví Petr Tulpa.

„Olej je tu cítit pořád," podotkl hned po příchodu do vyklizené haly bývalé autodopravy českolipské nemocnice. Po rekonstrukci za více než deset milionů korun, kterou plánuje Liberecký kraj, sem přestěhují své stanoviště záchranáři.

„Postaráme se nejprve o zprovoznění, pak zkusíme využít i peníze z operačního programu životního prostředí na zateplení. Rád bych, aby to tu bylo funkční a hezké," uvedl Tulpa.

Opravu střechy zaplatí nemocnice

„Aktuálně je ale hlavní problém střecha," zdůraznil. Ostatně, výrazné stopy zatékání jsou vidět prakticky všude, ale hlavně v bývalých místnostech pro zaměstnance autodopravy.

Radní Tulpa uskutečnil svoji návštěvu v doprovodu projektantky a několika technických odborníků, ale také za účasti náměstka hejtmana Marka Pietera, ředitele krajské záchranné služby Vladimíra Boháče, předsedy představenstva NsP Radka Havlase a Aleny Riegerové, vedoucí odboru zdravotnictví KÚ LK.

Rekonstrukci děravé střechy bude muset zaplatit ještě českolipská nemocnice. Kraj jí na to poskytne dotaci dva a půl milionu korun. „Obnovu vlastních prostor, kam bude přestěhována výjezdová základna záchranářů si už ale bude financovat záchranná služba sama ze svých prostředků, a to jak projektovou dokumentaci, tak vlastní rekonstrukci," sdělila Alena Riegerová, vedoucí odboru zdravotnictví Krajského úřadu Libereckého kraje.

Jak doplnila, zúčastněné strany se dohodly, že záchranka nebude Nemocnici s poliklinikou Česká Lípa hradit žádnou částku za pronájem prostor, protože Liberecký kraj je nejen zřizovatelem záchranářů, ale také je jediným vlastníkem českolipské nemocnice.

Prostory bývalé autodopravy v českolipské nemocnici chátraly a zůstávaly nevyužité. Současné dohody mezi Libereckým krajem, nemocnicí a záchrankou poskytnou této části rozlehlého nemocničního areálu druhou šanci.

První jednání o využití budovy jako sídla záchranné služby proběhla v říjnu 2013. Výhodou nového umístění základny záchranářů má být údajně i dostupnější a rychlejší výjezd z areálu nemocnice směrem do Staré Lípy.