Pod národní přírodní památkou Panská skála v Kamenickém Šenově je na sobotu 30. července připraven program ke Světovému dni ochránců přírody. Veřejnosti se představí pracovních národních parků a chráněných krajinných oblastí, kteří si připravili poutavé přednášky a další program pro malé i velké. Připomenou i odvážné kolegy, kteří položili život při ochraně přírody.

„Je to hlavně o tom, aby se lidé dozvěděli něco o přírodě a práci ochránců," říká jeden z organizátorů Václav Nič z Národního parku České Švýcarsko.

Na místě budou všem návštěvníkům od 10:00 do 15:00 k dispozici strážci přírody z CHKO České středohoří, CHKO Labské pískovce, CHKO Lužické hory, CHKO Jizerské hory, NP České Švýcarsko a NP Saské Švýcarsko a Krajského úřadu Ústeckého kraje. Organizátoři připravili komentované prohlídky, prezentace regionálních chráněných území, ukázky rostlin a živočichů a také atrakce pro děti.

V loňském roce padlo při ochraně přírody celosvětově více jak padesát ochránců a těmto hrdinům je den věnován především.

„Nám v Česku se to vyhýbá. Nejvíce kolegů padne v Asii a afrických státech. Oni tam normálně bojují, u nás je to proti tamní situaci v klidu" říká Václav Nič. Jeho slova potvrzuje následující případ.

Válka o slony: V konžském národním parku umírají strážciAndré Migifuloyo a Djuma Uweko v Konžské demokratické republice společně žili a společně chránili slony. Loni v říjnu oba zahynuli. Zastřelili je pytláci schopní všeho, jen aby získali slonovinu.

Ve válce, kterou vede Afrika za přežití těchto zvířat, stojí strážci z národního parku Garamba na severovýchodní hranici s Jižním Súdánem v první linii.

André a Djuma vyrostli v malém konžském městečku Dungu. Bylo jim kolem dvaceti let, když vstoupili do služeb parku. Toto zaměstnání je trvalé a na tamní poměry i dobře placené, strážci si měsíčně vydělají v přepočtu téměř 5000 Kč. André se stal strážcem v roce 2011, Djuma o dva roky později. Oba měli pověst disciplinovaných a odvážných mužů.

Jednoho říjnového odpoledne společně s desetičlennou hlídkou dopadli na severu parku pytláky. Již při první přestřelce klesl Djuma k zemi. André byl smrtelně zraněn jen o několik okamžiků později granátometem. Djuma se odplazil do husté trávy a silně krvácel, pytláci ho objevili a zastřelili. Onoho dne přišli o život ještě další strážce a jeden konžský voják. Vrtulník, který měl strážce dopravit z válečné zóny, byl při akci pytláky málem sestřelen.

Nepřítel není žádný jednolitý blok. Často jsou to členové ugandské povstalecké Armády božího odporu LRA. Ještě častěji ozbrojené jihosúdánské skupiny, nomádští chovatelé dobytka ze Súdánu nebo ze Středoafrické republiky, někdy neidentifikovatelní lovci, kteří zabíjejí slony z vrtulníku kulkou do hlavy. Pytláci se zabíjením neváhají.

Jihoafrická organizace na ochranu přírody African Parks, která spolu s konžskými úřady rezervaci spravuje, povolala vojenské instruktory a pořídila vrtulník. Celkem 120 strážců, pouhá čtvrtina z počtu, který by měl účinně park o rozloze 12.400 kilometrů čtverečních střežit, se stále více podobá polovojenským silám, Musejí, aby mohli vyhrát válku o slony.

Loni došlo ke 28 přestřelkám s pytláky. Čtyři strážci byli zabiti a usmrceno bylo 114 slonů, tedy téměř desetina těch, kteří v Garambě zbyli.