Povedlo se. Nemocná Růženka z České Lípy vyměnila dětskou postýlku za prostorné speciální zdravotní lůžko.

Velký sen sedmiletého děvčátka handicapovaného několika závažnými syndromy dokázala v realitu proměnit dobrota čtenářů Českolipského deníku. Během necelých dvou měsíců lidé poslali Růžence na transparentní účet doposud téměř 40 tisíc korun!

„Hlavně všem vyřiďte, že strašně moc děkujeme, ani jsme v takovou pomoc nedoufali," vzkázala čtenářům prostřednictvím redakce Růženčina maminka. Předání postele doprovázely silné emoce. Maminka plakala dojetím a dcerka nešetřila úsměvem. „Je hezká a moje," libovala si Růženka ve svém pohodlném loži.

Obě hned napoprvé vyzkoušely i dálkové ovládání určené pro snadné polohování lůžka. To dovoluje nastavení podpěry zad do 70 a nohou do 20 stupňů. Součástí lůžka je také hrazdička a bezpečnostní postranice.

Redakce Deníku pořízení zdravotního lůžka vyjednala s centrem Patron v Mladé Boleslavi, které zprostředkovává prodej terapeutických pomůcek a jehož vedoucí s rodinou spolupracuje od Růženčina útlého věku.

Lůžko i s matrací přijde na zhruba 23 tisíc korun. Protože díky dobrovolným příspěvkům a startovnému do pátečního štafetového běhu pro Růženku na stadionu u Ploučnice v České Lípě má redakce k dispozici mnohem více peněz, rozhodli jsme se rodině přispět na další nutné pomůcky. Za 5 tisíc korun pořídíme příslušenství ke speciálnímu kočárku, jenž pojišťovna hradí jen v základní výbavě. Půjde o stříšku, brašnu či nánožník na zimu.

Ve čtvrtek jsme Růžence do nové postele darovali také novou peřinu, polštář a povlečení a navrch přidáme překvapení novou panenku, která podle vedoucí centra Patron může děvčátku pomoci rozvíjet komunikační schopnosti. O veškerých nákupech pro Růženku bude redakce Deníku průběžně informovat.

Příběh Růženky vyvolal mezi obyvateli Českolipska neuvěřitelně velký zájem, a to především v souvislosti se štafetovým během, kterého se dnes na atletickém stadionu v České Lípě zúčastnilo přes 300 závodníků a dohromady kolem pěti set lidí. Akci pořádala redakce ve spolupráci se Sportem Česká Lípa.

Reportáž a fotogalerii z páteční štafety najdete v sobotním Českolipském deníku