Po šestiletém chlapci pátrali v sobotu v podvečer u Máchova jezera ve Starých Splavech policisté, hasiči i městští strážníci. Na policisty se devětadvacetiletá matka obrátila krátce před devatenáctou hodinou. Potomek se jí ztratil z očí už kolem půl šesté na pláži v oblasti Borný, kam se s ním přijela vykoupat.

Podle svědků byl chlapec naposledy viděn v jezeře s nafukovacím kruhem. To, že tak dlouhou dobu nevěděla, zda je v pořádku, ji přivádělo k zoufalství. Nejprve po něm pátrala sama s přítelem, a když už si nevěděli rady, obrátili se po hodině a půl na policisty. Ti ihned po přijetí oznámení vyjeli na pláž společně s psovodem a služebním psem.

Do pátrání se také zapojili dokští městští strážníci a povoláni byli na místo i příslušníci hasičského záchranného sboru. „Naštěstí v 19.30 objevila policejní hlídka pohřešovaného chlapce na pláži na Borném ve společnosti třicetileté rekreantky, která se ho ujala a spolu s ním hledala jeho maminku," informovala mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.

Chlapec ženě řekl, že se ztratil. Stalo se to proto, že si ve vodě hrál a přitom si ani neuvědomil, jak daleko se od matky vzdálil. „Dnešní pátrání mělo šťastný konec, nicméně v této souvislosti apelujeme na zodpovědnost rodičů, kteří se svými dětmi o prázdninách vyrazí k vodě. Chvilka nepozornosti by se mohla pro ně i jejich děti stát osudnou. Proto je třeba, aby rodiče své děti u vodních ploch opravdu měli neustále na očích a kontrolovali je," dodává policejní mluvčí.