Tyto rezervace o celkové rozloze více než 127 hektarů se staly součástí evropsky významné lokality Horní Ploučnice, na jejímž území ostatně leží. Podobných přírodních památek je v Libereckém kraji 77.

Liberecký kraj je sice rozlohou 3163 kilometrů čtverečních po Praze druhým nejmenším v zemi, jeho území je ale velmi bohaté právě z hlediska přírody. Téměř třetina výměry kraje je nějakým způsobem chráněna. Na jeho území leží více než 200 chráněných území a lokalit, z nich největší jsou chráněné oblasti Jizerských hor, Lužických hor, Českého ráje a Krkonošského národního parku.

Cenné oblasti jsou však také například v bývalém vojenském prostoru Ralsko. Tuto lokalitu by v budoucnu mělo ochránit chystané rozšíření Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko o Máchův kraj v okolí Doks. Rozšíření chráněné oblasti navrhla vláda a na konci dubna návrh podpořila Sněmovna. Ministerstvo životního prostředí pokládá lokalitu za jedinečnou. Její výjimečnost dokládá i návrat vlka po 100 letech, který potvrdily fotopasti. V lokalitě se nachází 163 zvláště chráněných druhů živočichů a téměř stovka zvláště chráněných druhů rostlin.

Také oblasti nově zřízených přírodních památek na Ploučnici jsou velmi cennými lokalitami. Přírodní památka Meandry Ploučnice u Mimoně má ochránit před necitlivými zásahy meandrující neregulovaný tok řeky s navazujícím komplexem mokřadů.

Vážka, vydra, motýli

„Vyskytuje se tam třeba vážka klínatka rohatá, motýl modrásek očkovaný a ohniváček černočárný a také losos obecný nebo vydra říční," vyjmenovala vedoucí krajského odboru životního prostředí Jitka Šádková.

V nivě u Žizníkova se navíc objevuje také motýl modrásek bahenní nebo očkovaný.

Přípravy vyhlášení přírodní památky Niva Ploučnice přitom vzbudily pozdvižení v Žizníkově. Jeho obyvatelé tvrdili, že rozsah chystané přírodní památky je zbytečně velký, zasahuje do pozemků, a znehodnocuje tak majetek občanů.

Kraj i obyvatelé se ale nakonec elegantně dohodli.