Rozhlednu na Skalickém vrchu si starosta Skalice Jiří Löffelmann vysnil už při svém nástupu do úřadu v roce 1994. Nyní to již vypadá, že by příští rok mohla konečně vyrůst.

„V tuto chvíli jsme zainteresováni v Česko-saském programu příhraniční spolupráce měst a obcí, který zastřešuje Euroregion Nisa," říká Jiří Löffelmann a optimisticky dodává, že projekt je už úspěšně odevzdán a čeká se jen na jeho schválení.

Historie

V minulosti stály na Skalickém vrchu ve výšce 484 metrů nad mořem dvě vyhlídkové chaty. První byla vybudována roku 1896 z podnětu Antona Johna, tehdejšího předsedy místního Spolku přátel přírody. Dřevěný objekt však roku 1927 vyhořel a protože spolek neměl peníze na jeho obnovu, zůstal vrchol na šest let opuštěný.

Pusté místo se nelíbilo relativně mladému Spolku přátel Skalického kopce, což vyústilo ve stavbu nové chaty, slavnostně otevřené 21. května roku 1933. Zájem o výletní místo byl obrovský a hned následující rok se takzvaná Ferdinandova bouda rozšířila na dvojnásobnou velikost.

Po druhé světové válce opadl v důsledku nových poměrů ve společnosti o údržbu místa zájem a na Skalickém vrchu je v současnosti patrný již jen základ zmíněné stavby.

Budoucnost

„Původně jsem chtěl, aby na Skalickém vrchu vyrostla klasická kamenná rozhledna německého typu, ale finanční náročnost podobného záměru mne nakonec od takového plánu odradila," popsal Jiří Löffelmann prvotní myšlenku, která plán provázela.

Vizualizace rozhledny na Skalickém vrchu. Plán na novou rozhlednu nakonec zpracoval architekt Leoš Bogar, který navrhl poměrně neobvyklou, dynamicky tvarovanou ocelovou stavbu tyčící se 27 metrů nad vrcholkem. Zajímavá je železobetonová pata rozhledny, která bude obložena lámaným čedičem, ze něhož je z velké části tvořen i samotný kopec.

Rozhledna nabídne panoramatický výhled na kopce a města Lužických a Žitavských hor, Českého středohoří a na Máchův kraj. Zdolat kopec je fyzicky poměrně nenáročné i pro méně zkušené turisty.

Přístupové cesty na vrchol plánuje obec Skalice navíc dále upravit pro lepší schůdnost a plánuje i dále do budoucnosti. „Až uplyne pět let, kdy musí být dotovaná stavba nezisková, plánujeme přistavět i nějakou formu občerstvení a dále tak zatraktivnit místo pro turisty i místní obyvatele," pokračuje v plánech Jiří Löffelmann.

Plánovaný rozpočet stavby činí devět milionů korun, ze kterých v případě schválení projektu uhradí celých devadesát procent dotační program. Do projektu se zapojilo dalších pět českých měst a obcí a tři německé. Jsou to Varnsdorf, Osečná, Růžová, Šluknov a Krásná Lípa. Na německé straně pak Sebnitz, Neugersdorf a Großschönau.

„Není to nic, bez čeho by se obec neobešla. Ve Skalici nemáme rybník ani hrad, jediné na co sem turisty dostaneme, je ten hezký kopec. A když na něm bude stát takováhle rozhledna mohlo by to pro ně být atraktivní," dodává starosta Skalice Jiří Löffelmann.