Pravděpodobně nejdražší koupaliště v regionu plánují vybudovat ve Stráži pod Ralskem.
Vodní nádrž má rozlohu přibližně osmdesát hektarů. Jen její odbahnění vyjde na tři miliony za hektar. Čtvrt miliardová investice tak město nemine, pokud se do projektu skutečně pustí.
Kde město tak vysoké finanční prostředky získá však dosud představitelé města nevědí. „Budeme usilovat o evropské dotace, které by pokryly alespoň devadesát procent nákladů. Zbylé prostředky budeme hledat u státu, na kraji i jinde,“ říká místostarostka města Jitka Urbánková.
Dalším problémem, na který by mohli ve Stráži narazit, je fakt, že vodní nádrž městu nepatří a je v majetku Státního podniku Povodí Ohře.
„Rádi bychom získali koupaliště do dlouhodobého pronájmu,“ říká místostarostka města Jitka Urbánková s tím, že v pondělí budou s představiteli Povodí Ohře o budoucnosti koupaliště jednat.
Ti se už předem nechali slyšet, že se tomuto plánovanému kroku bránit nebudou.
„Vodní dílo ve Stráži pod Ralskem slouží především jako retenční nádrž, což znamená, že slouží k regulaci vody a zabránění případným povodním na horním toku řeky Ploučnice,“ říká Martin Cidlinský, vedoucí technicko– provozního odboru Povodí Ohře.
„Odbahněním nádrže a jejím přizpůsobením na koupaliště by se její hlavní úkol nezměnil. Domnívám se proto, že Povodí Ohře proti tomuto záměru nebude mít žádné námitky,“ dodal.
Vypadá to tedy, že se strážští občané skutečně dočkají přepychového koupaliště. Chybí už jen maličkost. Čtvrt miliardy korun.

Další zprávy z regionu najdete zde