Nápor žadatelů nepolevil ani v srpnul. Přestože odbor připravil některá opatření, občané si stěžují na dlouhé čekací doby.

„Čas dovolených jsou vždy krizové měsíce, kdy k nám přichází mnohem více žadatelů o nové občanské průkazy nebo pasy. I když se snažíme čekací dobu zkrátit a přepážky jsou otevřené kromě pátku po celý pracovní týden, nápor zejména v pondělí a ve středu nepolevuje,“ říká vedoucí odboru Petra Dolečková.

Problém je nejen v dovolených, kdy si řada občanů na poslední chvíli zařizuje doklady, aby mohla cestovat, ale i změna v legislativě, neboť končí pětiletá lhůta od doby, kdy se mohly děti zapisovat do pasů svých rodičů. Nyní každé novorozeně musí mít při cestě do zahraničí svůj pas či občanský průkaz. Navíc je dnes možnost si o doklady požádat kdekoli v republice, nejen v místě trvalého bydliště. To jsou hlavní důvody současného stavu, kdy žádosti, a s tím spojená agenda, enormně narostly.

Otevřeno je i během oběda

„Snažíme se, aby byly otevřeny všechny čtyři přepážky, nezavíráme ani o polední pauze, kdy se úřednice prostřídávají. Přepážky však nejsou jediným místem, kde občany odbavujeme, ale naše zaměstnankyně dochází za klienty i do nemocnice, vězeňského zařízení a domů k našim imobilním spoluobčanům,“ poznamenává vedoucí odboru.

Největší fronty se podle Dolečkové tvoří ihned po ránu, kdy už před osmou hodinou stojí ve frontě někdy i 40 lidí. Podání žádosti o vystavení občanského průkazu trvá přibližně 10 minut, a tak zejména v dopoledních hodinách v pondělí a ve středu jsou čekací doby dlouhé. „Bohužel žadatelé nevyužívají celou úřední dobu,“ dodává Petra Dolečková.

Výrazně by podle ní napomohlo, kdyby občané využili celé spektrum úředních hodin ve všech dnech v týdnu, jak je uvedeno na webových stránkách města.

Pátek je pak vyčleněný na vyřizování podaných žádostí, na evidenci, třídění, vyřízení žádostí Policie ČR ohledně občanů, kteří své doklady ztratili atd.

Správní odbor rovněž nabízí možnost sjednat si schůzku on-line dopředu, kdy je na každý den vyčleněný určitý počet míst. Objednávkový formulář je otevřený vždy od půlnoci a objednávky se přijímají pouze na jeden den vždy se lhůtou 14 dní.