Po večerech se na veřejných toaletách v budově autobusového nádraží scházejí narkomani. Tedy podle tvrzení zaměstnanců, kteří se starají o čistotu na těchto veřejných WC. Po ránu zde nacházejí použité injekční stříkačky či nádobíčko pro přípravu drogy v nádrži splachovadla i na jeho víku.

Protože cestujícím, ať už do práce nebo za turistikou, taková společnost není příjemná, zjišťovali jsme u vlastníka autobusového nádraží, jaká činí opatření.

Nádraží nikdo nehlídá

„Nemáme informaci o tom, kdo je, či není narkoman, pokud kdokoliv narušuje veřejný pořádek, řešíme to s městskou policií,“ odpověděl nám na otázku o možných narkomanech na WC v budově autobusového nádraží předseda představenstva BUS.COM a.s. Pavel Knecht. BUS.COM a.s. je vlastníkem celého autobusového nádraží.

Po dobu několika dní, kdy jsme navštěvovali budovu na autobusovém nádraží, jsme ale nezaznamenali ani obsluhu, toaletářku, která by službu zajišťovala. „Paní toaletářku platíme, bohužel byla nemocná, ale jinak by tam měla být, a minulý týden jsem v České Lípě byl a byla tam. Ale prověřím si to,“ reagoval Pavel Knecht na otázku, proč zde alespoň v průběhu dne není obsluha, která by mohla dohlédnout na zákazníky.

Vraťme se k údajnému pohybu narkomanů v těchto místech. Po dva dny jsme místo sledovali, pokaždé v jiný čas a nikoho, kdo by přímo vcházel v podvečer či večer na místní toalety a využil je jako dočasné místo pro možnou aplikaci drog, jsme nezaznamenali.

Možná jsme měli jenom smůlu. Ani policie ČR nemá v současné době hlášeny žádné incidenty související s narkomany na autobusovém nádraží.

Okolí budovy ovšem zdaleka klidem neoplývalo. Občas se v zadním traktu za objektem sešly skupinky mladých lidí, ale nevypadalo to, že by si šli dát dávku.

Antonín Doležal, zástupce ředitele Městské police v České Lípě řekl: „Městští strážníci kontrolují autobusové nádraží, hlášeny přímo narkomany v těchto místech nemáme. Většinou jsou hlášeni opilci nebo bezdomovci, co obtěžují.“

Městská policie přesto eviduje místa, kde se narkomani scházejí. Jedno takové je za Sportareálem. Nepořádek dokazuje, že místo opravdu žije.
„Feťáci se setkávají nahodile, různě. Uživatelé tvrdých drog jsou ovšem při svých setkáních daleko konspirativnější,“ dodala k problému mluvčí policie ČR Ivana Baláková.

Autor: Tomáš Mařas