Nejpotřebnějším občanem Nového Boru se při přidělování městského bytu stal v lednu letošního roku tehdejší starosta města Radek Nastič. Z dvou set osmdesáti žadatelů se ukázal jako nejvhodnější kandidát.
„Při výběru žadatelů pro přidělení nájemního městského bytu posuzujeme více kritérií. Dobu, po kterou má žadatel žádost podanou, jeho schopnost platit nájemné a v neposlední řadě také jeho potřebnost,“ sdělila vedoucí odboru správy majetku v Novém Boru Blanka Fialová. „Každý rok uspokojíme přibližně deset žadatelů,“ dodala.
Byt Radek Nastič získal a nájemní smlouva začala platit od prvního února. Nejen že si Nastič do tohoto nového domova nenahlásil trvalý pobyt, ale ani se do něj nikdy nenastěhoval. Což ukazuje leccos o jeho potřebnosti tento byt získat.
I přesto na zastupitelstvu města, které se konalo necelý měsíc po začátku platnosti nájemní smlouvy, a kterému Nastič jako starosta předsedal, schválili zastupitelé prodej tohoto bytu stávajícímu nájemníkovi. Tedy opět starostovi Radku Nastičovi, a to za cenu necelých 270 tisíc korun.
Z prodeje sešlo po otevření úplatkářské aféry spojené s prodejem jiného městského domu. Dnes už bývalý starosta je obžalovaný z přebírání úplatku, při němž ho policie přímo přistihla, a také z trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele.
Na srpnovém zasedání zastupitelstva města Nového Boru přišel prodej tohoto bytu na řadu znovu. Tentokráte však za cenu odhadní. Ta činí necelý půl milion, tedy téměř dvojnásobek, než kolik měl zaplatit Radek Nastič. Tento návrh však zastupitelé zamítli a rozhodli prodat byt v dražbě s vyvolávací cenou tři sta tisíc.
Na otázku zastupitelů, proč byla cena pro Radka Nastiče tak nízká, odpověděla starostka Stanislava Silná. „Jednalo se o prodej stávajícímu nájemníkovi a při tom se nevychází z odhadní ceny, ale z výše stanoveného nájmu.“ Otázkou, proč ze současného žadatele o tento byt také nejdříve neudělají nájemníka, aby měl stejné podmínky jako tehdejší starosta, se nezabývala a zastupitelé pokračovali v dalších jednáních.

Další zprávy z regionu najdete zde