Parkování v centru České Lípy bude opět placené i v sobotu a nově se nebude platit po minutách, ale za započatou čtvrthodinu. Rozhodli to českolipští radní. Na další úpravy systému parkování v České Lípě si budou muset řidiči zvykat údajně proto, že jich hlavně o víkendu ve městě parkuje moc a svá auta nechávají na parkovištích příliš dlouhou dobu.

„Parkoviště na náměstí T. G. Masaryka bývá obsazené především lidmi, kteří v centru města bydlí. Auto na místě zaparkují v pátek odpoledne a vozidlo tam díky bezplatnému parkování stojí až do pondělního rána," popisuje situaci českolipský místostarosta Juraj Raninec.

Situaci podle něj komplikují také svatby a vítání občánků, které sice mají v sobotu vyhrazená místa v zálivu před radnicí, ale i tato místa bývají často obsazená. „Věřím, že díky zavedení placeného sobotního parkování najdou lidé místo k zaparkování v centru města pohodlně i o víkendech," doplnil místostarosta.

Parkovné se v sobotu bude platit v době od 8 do 12 hodin, změna se týká nejen hlavního českolipského náměstí, ale ulic Mariánská, Moskevská, Zámecká a Jeřábkova náměstí. Zdarma tedy lidé dopoledne zaparkují pouze na parkovištích U synagogy, U Vodního hradu, v Erbenově ulici a u obchodního domu Andy.

Spolu se znovuzavedením sobotního placení radnice také upraví částky za stání na parkovištích. Lidé budou nově platit o zhruba 2 koruny více, důvodem zdražení je rozhodnutí radních zrušit placení parkovného po minutách a nahradit jej placením za započatou čtvrthodinu. „Všechny ceny za hodinu se proto musely upravit tak, aby byly dělitelné čtyřmi," vysvětlila mluvčí českolipské radnice Kristýna Brožová.

Doposud zavedené placení po minutách chce radnice zrušit, protože je v praxi matoucí. Tvrdí to místostarosta Raninec. „Lidé nahází do automatů určitý obnos peněz a čekají, na kolik času stání jim to vyjde. Takto budou přesně vědět, že za určitou sumu mohou na parkovišti stát půl hodiny, hodinu," vysvětluje místostarosta.

Parkovací automaty fungují v České Lípě od 1. ledna loňského roku. Jak dále informuje radnice, cílem změny byla a je především regulace dopravy v centru města. Přestože se systém údajně osvědčil, v České Lípě se neustále pozměňuje.

Prvních 15 minut stání ve všech zónách zdarma je v podstatě v souvislosti s aktuálními úpravami jediné, co se na dosavadním systému 1. června nezmění.