Prodej Crystalexu novému majiteli a obnovení výroby ve sklárně – to je to, v co doufají jak bývalí zaměstnanci, kteří se ze dne na den ocitli bez práce, tak i například řada odběratelů, kteří výrobky sklárny dále zušlechťují a prodávají.

Schůzí věřitelského výboru Crystalexu se mohou účastnit i představitelé odborů zastupujících zaměstnance. První informace o jednání přinesl předseda sklářských odborů Vladimír Kubinec. „Ve věřitelském výboru není shoda o tom, jestli se Crystalex bude prodávat přímo prostřednictvím správce a věřitelského výboru, anebo jestli bude sjednaná poradenská firma,“ informoval odborový předák.

Tato informace je první, která mírně zpochybňuje předchozí prohlášení o panující shodě ve věci poradenské firmy. „Cílem věřitelských bank, majitelů Bohemia Crystalex Trading, managementu a insolvenční správkyně je dokončit prodej co nejrychleji,“ ujišťoval počátkem února Karel Samec, mluvčí BCT. Zúčastnění také společně vybrali firmu společnost Deloitte ČR.

Nyní může být názor na využití služeb poradenské firmy jiný. Po jednání u Městského soudu v Praze se změnilo složení věřitelského výboru. Jsou v něm zastoupeny banky, Severočeská plynárenská a výrobce obalů SCA Packaging. „Myslím, že poradenská firma je naprosto zbytečná. Její účast jenom prodlouží dobu prodeje,“ prohlásil Vladimír Kubinec. „Jestliže chce někdo Crystalex koupit proto, aby tam pokračovala výroba, pak už je se situací obeznámený,“ uvažuje dále.

„Věřitelské banky chtějí poradce, ale to může celou transakci prodloužit až o tři měsíce. Nejbližší termín, kdy by mohla být dokončena, je pak červenec,“ upozorňuje. Podle jeho mínění by stačilo vyhlásit výběrové řízení, vyhodnotit nabídky a Crystalex urychleně prodat.

Starosta Nového Boru Jindřich Mareš, který byl i předsedou dočasného věřitelského výboru Crystalexu, jednoznačně preferuje prodej prostřednictvím externího poradce. „Firmy mají více informací a možností jak nabídky zveřejnit. Myslím, že věřitelský výbor se snaží získat maximum peněz, tudíž nechce platit poradce,“ komentoval Jindřich Mareš s tím, že i přes prodloužení doby prodeje by dal přednost prodeji prostřednictvím nestranných odborníků.