Zatímco o koupi Crystalexu se zajímají podnikatelé, o lidi, kteří tu přišli o práci, se začínají zajímat společnosti poskytující úvěry s vysokým úrokem. Vědí, že v případě nouze od banky nedostanou úvěr, protože nepracují, a tak se snaží využít tíživé situace rodin, které kvůli pádu Crystalexu přišly o příjmy.

Chtějí vydělat na půjčkách

Jednou z firem, která začala rozhazovat sítě v Novém Boru, je společnosti Provident Financial. Na první pohled dobrá zpráva. Společnost slibuje zaměstnat bývalé skláře, kteří „se nebojí změny“. „Chceme propuštěným pomoci. Pád Crystalexu vidíme i jako příležitost zaměstnat šikovné lidi,“ řekl mluvčí Provident Financial Ondřej Holoubek.

Jenže tato a další společnosti poskytují půjčky bez ručitele. A své riziko si umí patřičně ocenit. Tento druh půjček je ve výsledku velmi drahý.

Jaké úroky jsou přijatelné

Je třeba zdůraznit, že ukazatel RPSN (tj. roční procentní sazba nákladů) může u společnosti Provident Financial dosáhnout více než 400%.

Jaká výše nákladů je přiměřená? Při současné ceně peněz by slušná RPSN neměla překročit 18 % p. a. Výborné nabídky se pak pohybují kolem 12 % p. a., cokoli kolem 15 % p. a. se dá označit za rozumné. U některých typů splátkového prodeje se setkáte i s RPSN 0 %, což samozřejmě představuje ideální stav rovnající se půjčce od dobrého známého.

Když si však u Provident Financial půjčíte 20 000 Kč na 27 týdnů, RPSN dosáhne neuvěřitelných 460 %. (zdroj: finexpert.cz). „Lidé by měli s půjčkami postupovat velice opatrně, neboť již víme o různých spekulantech, kteří chtějí na neštěstí sklářů vydělávat nekřesťanskými úroky,“ upozornil místostarosta Stanislav Valdman.

Jednání se posouvají vpřed

Aktuální situaci na Novoborsku po pádu sklářského gigantu popisuje místostarosta: „Dnes přišlo kolem stovky lidí z Crystalexu konzultovat možnosti sociálních dávek. Někteří si už žádost podali, další si shánějí potřebné doklady,“ řekl Deníku místostarosta.

Připomněl také, že ve středu budou zastupitelé schvalovat návrh, podle něhož si budou moci lidé od města půjčit bezúročně. „Předpokládáme, že půjčky budou probíhat do konce dubna,“ upřesnil Stanislav Valdman. Doufá, že do té doby bude vyřešen prodej sklárny.

„Velmi příjemnou zprávou je, že se k návštěvě na radnici ohlásila správkyně konkurzní podstaty,“ dodal místostarosta. Jedním ze zájemců o koupi byl údajně i současný spolumajitel Radovan Květ, mluvčí BCT Karel Samec však vyloučil, že by Květ chtěl Crystalex v konkurzu koupit.

Prodej sklárny by zvrátil současný stav, kdy se prakticky ze dne na den ocitlo bez práce 1 300 lidí. Jak uvedl Karel Samec, z vyhlášeného konkurzu by měl firmu získat nový majitel. „Termíny a podmínky prodeje následně oznámí insolvenční správce, který bude celý proces řídit.“

Insolvenční správce může podle svého uvážení do podmínek prodeje stanovit kromě jiného i zachování výroby a zaměstnanosti.