„Rodiče se na mě průběžně obracejí a chtějí vědět, do které školky budou jejich děti chodit. Co jim mám říct?“ požádala o radu ředitelka mateřské školy. Starostka města Stanislava Silná podotkla, že se vedení města kritickým nedostatkem míst v mateřských školách zabývá od listopadu loňského roku. V úvahu přichází několik variant, ale ani jedna z nich nebyla prozatím dotažena do konce.
Město má zpracované projekty na rekonstrukci tří budov mateřských škol, a to ve Svojsíkově ulici, v ulici Palackého a v ulici Žižkově. Škola sídlící v Egermannově ulici by měla být v budoucnu do jednoho z objektů bývalého internátu v Kalinově ulici. Budova městu sice patří, ale na její rekonstrukci zatím nejsou peníze stejně tak jako na rekonstrukci mateřské školy ve Svojsíkově, Palackého a Žižkově ulici.
Ve hře je i vila v Kalinově ulici, která stále patří Libereckému kraji a o niž město žádá. Není možné čekat na dotace a spoléhat na to, že se podaří zmíněné objekty včas zrekonstruovat, když do zahájení nového školního roku zbývá necelého půl roku. Obdobně nelze čekat na rozhodnutí rady kraje a krajských zastupitelů, kteří by měli o prodeji vily v Kalinově ulici teprve jednat.
„Nabídli nám pomoc starostové okolních obcí mikroregionu. Možná budou za umístění do školky požadovat méně peněz,“ nevyloučila starostka. „Vyrovnali bychom tak rodičům náklady spojené s dojížděním.“ Starostka zmínila také základní školu v Arnultovicích. Místo pro předškolní zařízení by se tu určitě našlo, ale za cenu nezbytných menších stavebních úprav.
„Zastupitelstvo ukládá místostarostovi připravit materiál pro řešení situace mateřských škol v Novém Boru a předložit jej na květnovém zasedání zastupitelstva města,“ citujeme z usnesení. Ze zápisu do mateřské školy je jasné, že pro pětačtyřicet děti není v městské mateřské škole Klíček místo.