Zastupitelé města se dohodli: pomůžeme sklářům v jejich tíživé situaci. Vytvořili proto plán na nejbližší měsíce, podle něhož nejenže poskytnou bývalým zaměstnancům Crystalexu, kteří se ocitli v nejtíživější situaci, bezúročné půjčky, ale myslí například i na poradenství a spolupráci se správcem konkurzní podstaty.

V Crystalexu bylo nebo ještě je zaměstnáno 600 lidí z Nového Boru, i se spádovou oblastí dokonce 900.

Finanční supi už krouží

Množí se zprávy, že zaměstnance sklárny už obcházejí zástupci splátkových firem a nabízejí jim peníze na ruku. „Má to drobný háček, úrok je stejně velký jako půjčená částka a obrovské penále za zpožděné zaslání splátky. Takže nejenom, že ti lidé přišli o práci, o výplaty a nedostanou odstupné, ale možná ze zoufalství a nezkušenosti „skočí na špek“ lichvářům,“ napsal Deníku Jiří Nápravník.

Aby lidé nemuseli přistoupit k tak zoufalým pokusům, novoborská radnice nabídne svým občanům bezúročnou půjčku do výše deseti tisíc. O půjčku mohou občané zažádat ihned. „Zároveň požádáme ministra financí, aby tato půjčka byla osvobozena od zápočtu do příjmů, jak tomu bylo například v době povodní,“ vysvětlil místostarosta Stanislav Valdman.

Také odbor sociálních věcí a zdravotnictví už začal s vyplácením dávek. „Doposud přišlo devadesát lidí z Crystalexu, čtyřiceti z nich už byla poskytnuta finanční výpomoc v nouzi, další musí ještě přinést některé doklady,“ řekl Stanislav Valdman. Kromě toho posunou termín první splátky poplatku za komunální odpad z 15. února na 30. červen. „Půjde jen o občany, kteří prokáží, že nemohli zaplatit kvůli nevyplacení mzdy,“ doplnil místostarosta.

Odborníci poradí sklářům

V Novém Boru také od února otevřou poradnu zaměřenou na psychologii práce a organizaci návratu do zaměstnání a uspíší připravovaný projekt financovaný z EU zaměřený na získávání dovedností k uplatnění na trhu práce. Protože lze očekávat snížení příjmů města, musí začít hledat úspory v provozu úřadu, které ale neomezí rozvoj města. „Zaměříme se na hledání nových zdrojů z dotací, grantů, fondů a podobně,“ dodal starosta Jindřich Mareš.

„Nečekané ukončení výroby Crystalexu představuje nesmutnější událost v novodobé historii Nového Boru,“ citujeme z dopisu, který zastupitelé zašlou správci konkurzní podstaty. Chtějí tak vyjádřit eminentní zájem na tom, aby co nejdříve proběhl prodej podniku, obnovení výroby a tak i zvýšení zaměstnanosti.

„Snažíme se získat co nejvíc informací a jakmile bude jmenovaný správce, spojíme se s ním,“ ujistil Jindřich Mareš.