Hlavním tématem středečního zasedání novoborských zastupitelů bylo schvalování rozpočtu města na rok 2009. Ten byl již několikrát diskutovaný a ve středu tak jeho schvalování proběhlo bez jakýchkoli problémů. V příštím roce podle něj může město Nový Bor počítat s příjmy ve výši 172 milionů a stejné by měly být také výdaje. Z toho je například na investiční akce připravené odborem rozvoje města určených téměř jedenáct milionů korun. Z rozpočtového výhledu na léta 2010 až 2014 je pak zřejmé, že investice by se mohly zvýšit až v roce 2012, poněvadž město musí splácet staré úvěry.

Že rozpočet nebude jediným závažným tématem, ale tušili všichni zastupitelé i přítomní občané a úředníci už před začátkem zasedání a nemýlili se. Tématem číslo jedna se stal dopis, který několik dní před zasedáním rozeslal svým kolegům zastupitel František Novosad, přičemž v dopise si vzal na mušku starostu Jindřicha Mareše a zpochybnil jeho působení v čele vedení města.

Autor dopisu zastává názor, že se v řízení města po zvolení Jindřicha Mareše do funkce starosty mnoho nezměnilo, starosta problémy neřeší, ale medializuje je a očerňuje tak město i městský úřad. Na jednání zastupitelstva se starosty zastali přítomní členové Sboru dobrovolných hasičů v Novém Boru. „Pokud bude pan Novosad do hasičů rejpat, tak by se mohlo stát, že přestanou fungovat,“ řekl kromě jiného velitel hasičů František Kočí.

Vystoupením podpořil starostu i podnikatel Radek Stehlík. Oživení do sálu vnesl, když s poznámkou „Můžeme si to rozdat“ předal Františku Novosadovi boxerské rukavice. I jeho totiž ve svém dopise zmínil. „V pracovní době sedí starosta v restauracích v okolí úřadu a společně s pražskými podnikateli Stehlíkem, Mrkvičkou, Uksou a dalšími popíjejí a radí se, jak nejlépe řídit město,“ uvedl v dopise a to se Stehlíkovi vůbec nelíbí.

Dopis a hlavně jeho zveřejnění v tisku pobouřilo i dalšího zastupitele a radního Petra Kaplánka. „Dle mého názoru je za tím snaha pana Novosada uchopit kormidlo moci. Zlí jazykové říkají, že za vlády Stanislavy Silné šéfoval pan Novosad za účasti pana tajemníka,“ zaznělo v úvodu jeho diskusního příspěvku.

To František Novosad odmítá. „Neměl jsem a nemám osobní ambice, abych řídil město. Mám svých starostí dost. Myslím, že to pod panem Marešem nefunguje,“ reagoval na toto nařčení v závěrečné diskusi a namítl, že to nebyl on, kdo dopis českolipskému Deníku poskytl a to je také pravda.
František Novosad jej skutečně Deníku přímo neposkytl. V době, kdy jsme jej o něj žádali, neměl totiž přístup na internet. S jeho souhlasem jsme jej proto obdrželi od jiného zastupitele.