Finále celonárodní soutěže Maturantka roku 2016 se konalo v Českých Budějovicích. Jednou z deseti finalistek byla Jana Šenfeldová z České Lípy, která také trénuje českolipské mažoretky Rytmic a letos odmaturovala na VOŠ a SŠ v Novém Boru, obor Předškolní a mimoškolní pedagogika.

Byla to tvoje první soutěž krásy?

Nebyla, moje první soutěž byla Miss Liberecké listy. Tehdy jsem se také probojovala do finále, ale nebyla to tak velká celostátní soutěž jako je Maturantka roku.

Přihlásila jsi se sama?

Vůbec jsem nevěděla, že jsem přihlášená, dozvěděla jsem se o tom na internetu, když jsem si všimla, jak moji přátelé, rodina a lidi, které ani neznám, sdíleli moje fotky se vzkazem "hlasujte"! Tehdy ze sto padesáti holek vybrali pouze padesát, které se musely zúčastnit castingu.

Jak casting probíhal?

Nejdříve byl pohovor a pak promenáda v plavkách. Popravdě, nemyslela jsem si že postoupím, protože na castingu byly moc hezké a příjemné slečny.

Finálovému večer předcházel kemp se spoustou aktivit, co tě nejvíc bavilo?

Nejvíce mě asi bavilo nacvičování choreografie. To se nám hodilo, když jsme předváděly šaty z JaneBond, každá soutěžící měla taneční číslo. Velmi se mi líbila návštěva welness. Ovšem kemp nebyl žádná sranda. Myslela jsem si, jaký to bude odpočinek, ale byla to dost velká dřina. Budíček jsme měly okolo šesté hodiny a do postele jsem se dostala tak o půlnoci. I tak se mi ale kemp moc líbil a s holkami jsme si to užily.

Co maturita a plány do budoucna?

Maturita byla náročná, ale mám to za sebou. Co bude dál, ještě nevím. Když uspěji u přijímaček, ráda bych šla na vysokou školu, a když ne, tak bych ráda pracovat jako učitelka.

Jaký to byl pocit při vyhlášení slyšet své jméno?

Když mě vyhlásili jako Maturantka Sympatie, vůbec jsem nevěděla, co dělat, protože když nám říkali, co dělat, kam jít a kam koukat, když nás vyhlásí, tak jsem moc neposlouchala, protože jsem si nemyslela, že něco vyhraji. Měla jsem tam ale skvělý fanclub lidí z České Lípy, co mě celý večer podporoval.

Co ti soutěž dala?

Díky soutěži mám s modelingovou agenturou a po finále mi chodí i nabídky na spolupráci.

Co bys popřála maturantkám příští rok?

Doufám, že příští rok uvidím v soutěži nějaké finalistky z České Lípy.