„Bylo to na den přesně šestadvacet let, kdy mě poprvé zvolili do funkce," řekl teď už bývalý starosta Karel Minařík. Z funkce odchází ze zdravotních důvodů. Poděkovat za jeho dlouholetou práci pro obec přijel Minaříkovi také předseda Svazku obcí Novoborsko Jan Sviták.

Oblíbený starosta

V čele Kunratic u Cvikova stanul Karel Minařík coby předseda národního výboru po odtržení vsi od Cvikova v roce 1990. V čele obce se šesti stovkami obyvatel zažil první svobodné volby, rozpad Československa, vstup České republiky do NATO i Evropské unie a tři prezidenty.

Že byl Minařík u obyvatel Kunratic oblíbený, dokazuje i jeho účast v soutěži Starosta roku 2014, kam ho lidé přihlásili. „Zkrátka žije pro obec," řekla před dvěma lety Kristýna Horáčková, která nominaci Karla Minaříka iniciovala. „Sehnat podpisy obyvatel pod nominaci nebyl žádný problém, pan starosta je oblíbený," dodala Kristýna Horáčková.

Nová šance

Novým starostou Kunratic se ve čtvrtek stal do této doby místostarosta, třiatřicetiletý Michal Iwanejko. Ten je sice neuvolněným starostou, ale má s obcí velké plány. „Chtěl bych obec zmodernizovat, přiblížit ji více občanům, aby měli více informací o tom, co obec dělá," říká nový starosta. Jeho priority jsou zlepšit informovanost a zapojení občanů do dění v obci. Nebojí se ale ani modernizace prostředí.

„Chci pokračovat v obnově obce, jako jsou cesty, nebo například veřejné osvětlení. Chtěl bych lidem nabídnout nové volnočasové aktivity. Je připravený projekt multifunkčního sportoviště. Nicméně hledáme finanční prostředky," doplňuje nový starosta.