Kunratická Jamparáda se během pouhých čtyř let stala největší marmeládovou soutěží v kontinentální Evropě. „Pravda je, že nám spousta lidí říká, že letos nemají z čeho vařit, protože jarní mrazíky poškodily květy jejich keříků a stromků, takže mají malou úrodu ovoce,“ obává se starosta Kunratic a spoluorganizátor Milan Götz. Organizátoři i přesto věří, že do říjnové uzávěrky bude co hodnotit.

Jamparáda. Zaplněný kulturní dům potvrdil, že soutěž si získala velkou oblibu. Příchozí ochutnávali ze všech sil.
Nejlepší marmeláda je kaštanová z Višňové, konkurence byla i ze zahraničí

„Řada lidí už má zavařeno a pošlou své marmelády všechny najednou někdy v září,“ doufá Milan Götz.

ČAS SE KRÁTÍ

Letos navíc uzávěrku zkrátili už na 15. října. „Vloni nám během posledního říjnového týdne dorazilo hrozně moc marmelád a bylo obtížné všechno zpracovat tak, aby se stihlo připravit vyhlášení výsledků,“ upozornil Götz.
V předchozích letech poslali soutěžící na 400 vzorků, soutěžilo se ve 30 kategoriích. Marmelády posílali lidé z celé republiky a dokonce i ze zahraničí.

Ta nejvzdálenější přišla až z Filipín a byla z černé moruše. „Neděláme rozdíl mezi amatérskými nadšenci a profesionály. Jediné, co rozhoduje, je kvalita marmelády,“ říká za organizátory Jiří Poděbradský. Loni si absolutní vítězství odvezl Ondřej Lukeš, který zvítězil s kombinací borůvek a portského. Také letos se již v heřmanické sklárně Spiderglass pracuje na skleněných plastikách pro vítěze jednotlivých kategorií.

Koncert dvou špičkových revivalových zpěváků, Freddie Mercury revival a David Bowie show, proběhl 12. srpna na náměstí Dr. E. Beneše v Liberci.
Liberecká kultura teprve hledá. Snad se najde

Do soutěže se letos poprvé chtějí přihlásit i zástupci médií. „Zatím jsme přesvědčili redaktorku krajského vyslání České televize,“ chlubí se starosta Milan Götz. Zahanbit se nedá ani Liberecký deník, který je mediálním partnerem soutěže. Více se dozvíte na: www.jamparada.cz.