Větší komfort pro pacienty i více lůžek nabídne oddělení dialýzy v českolipské nemocnici. Modernizace se dočká po 35 letech, a to díky příspěvku Libereckého kraje, který do Lípy poslal finanční injekci v podobě čtyřiceti milionů korun.

Samotná výstavba začne na podzim, už nyní však v nemocnici začal přesun některých ambulancí, které musejí dialýze ustoupit. „Oddělení se bude přesouvat do přízemí dětského pavilonu, proto je nutné přesunout některé ambulance,“ uvedla Kateřina Amrichová, referentka marketingu Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa.

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík na příjmu českolipské Nemocnice s Poliklinikou.
Ministr Ludvík v Lípě: Sestrám slíbil navýšení mezd

Na oddělení hemodialýzy českolipské nemocnice proběhne za rok kolem 1300 výkonů a využívá ho asi 120 pacientů. Slouží také řadě turistů, kteří především v době letních dovolených navštěvují region.

V současné době je k dispozici dvanáct lůžek. Po modernizaci by jich mělo být víc. Obnovy se dočká také přístrojové vybavení, které tu slouží až dvanáct let. „Projekt dialýzy považuji v současné době za stěžejní. Stejně jako nové operační sály,“ řekl Pavel Marek pověřený řízením nemocnice.

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa.
Parkování u nemocnice přestane být noční můrou

Právě obnova operačních sálů je dalším projektem, na který nemocnice získala od kraje peníze. Celkem letos dostane 70 milionů korun. Na rekonstrukci dialýzy a projektovou dokumentaci na sály je jednorázově učeno 40 milionů. Dalších třicet milionů bude od kraje nemocnice dostávat každý rok po dobu pěti let.

Po modernizaci volá českolipská dialýza řadu let. Rekonstrukce měla začít už přes osmi lety, ale chyběl projekt. Tehdejší vedení NsP zvažovalo také výstavbu zcela nového oddělení na zelené louce.