Jak upozornila vedoucí protiepidemického odboru MUDr. Jana Prattingerová, je onemocnění nebezpečné pro děti do dvou let a nedonošené děti. „Může u nich způsobit závažné dýchací obtíže," uvedla Jana Prattingerová s tím, že hlavními příznaky onemocnění jsou rýma, ztráta chuti k jídlu a později kašel.

U školních dětí se infekce projeví jako lehké onemocnění horních cest dýchacích, a snadno se tak šíří dál.

Podle Prattingerové by se proto nemocní s akutní respirační infekcí měly pokud možno vyhnout kontaktu s malými dětmi, které patří do rizikové skupiny. „Pokud to není možné, neměli by dítě pusinkovat, mýt si důkladně ruce," doporučila Prattingerová.

V minulém týdnu přesáhl počet nemocných trpících chřipkou v Libereckém kraji hranici dvou tisíc případů na 100 tisíc obyvatel. Na následky onemocnění chřipkou zemřel v kraji druhý člověk. Hygienici v Libereckém kraji evidují 83 případů laboratorně potvrzené chřipky A a dva případy typu B.

Za poslední týden potvrzených chřipkových onemocnění přibylo 26. Vážný průběh s nutností hospitalizace měla chřipka u 16 lidí. Kvůli chřipkové epidemii zakázali až do odvolání návštěvy v nemocnici v České Lípě.