Podle mluvčího českolipské nemocnice Petra Pokorného se ale jedná o kosmetické změny. Na jednu stranu některá oddělení přijdou o akutní lůžka, na druhou by se měla rozšířit péče.

„Počet lůžek se sníží pouze v jednotkách a to ještě na odděleních, kde jejich obsazení nebylo dostatečné. Konkrétně se jedná o dětské a gynekologické oddělení nebo oddělené ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí," upřesnil Petr Pokorný.

Ten ujistil, že nemocnici žádný razantní úbytek lůžek nehrozí, protože reorganizací prošla v uplynulých měsících. „O aktuálním stavu stále jednáme s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou," doplnil Petr Pokorný.

Nemocnice rovněž vyjednává o rozšíření provozování tzv. jednodenní chirurgie. Pokud se s VZP shodnou, mohla by provádět více operací, po nichž jde pacient za několik hodin po zákroku domů.

Prioritně by se měla rozvíjet všeobecná interna, neurologie, všeobecná chirurgie, ortopedie, kostní traumatologie a porodnictví.

Podle generálního ředitele NsP Petra Chmátala bude nemocnice silným regionálním zdravotnickým centrem, aby pacienti z Českolipska nemuseli vyhledávat péči za hranicemi regionu. „Budeme nadále poskytovat péči v takovém rozsahu jako dosud. Výjimkou budou nadstavbové specializace a výkony, na něž budou dohody s jinými zdravotnickými zařízeními," uvedl Petr Chmátal.

Nemocnice s poliklinikou v České Lípě disponuje 520 lůžky, zaměstnává 870 lidí, z toho téměř stovku lékařů. Ročně lékaři hospitalizují na 20.000 pacientů. Další tisíce nemocných projdou ambulancemi.

Problémem je stav budov

Petr Pokorný připomněl, že největším problémem není rušení lůžek, ale technický stav budovy nemocnice. „Kvůli chátrajícím budovám a zařízením, do nichž se v minulosti neinvestovalo, rostou geometrickou řadou náklady na údržbu a likvidaci havárií. Vinou toho může hrozit případné omezení zdravotnické péče," dodal Petr Pokorný.

Vedení nemocnice proto už před několika lety připravilo projekt zateplení tří hlavních budov za zhruba 150 milionů korun. Na něj získala dotaci 42,5 milionu korun z evropských fondů. Aby o ni nepřišla, rozhodli letos v srpnu krajští zastupitelé, že Liberecký kraj bude ručit za bankovní úvěr ve výši 110 milionů korun.

Zateplení není jedinou investiční akcí. Zařízení získalo dotaci na vybavení iktového centra neurologie za 24,5 milionu korun a další na digitalizaci rentgenů za 23,5 milionu. Připravuje také rekonstrukci kotelny, páteřních rozvodů a výměníků za 36 milionů korun, na kterou také přispějí evropské fondy 17 miliony korun.