Už žádné tlačítko, co vypadá jako spínač od lampičky. Na lůžkových odděleních Nemocnice s poliklinikou v České Lípě začíná fungovat od minulého týdne nové dorozumívací zařízení a signalizační systém mezi pacienty a sestřičkami.

Zastaralou výbavu, na kterou si stěžovali jak pacienti, tak samy zdravotní sestry, nahradil nový systém nejprve v prostorách gynekologicko-porodnického oddělení v osmém patře, potom na neurologii ve druhém patře a na interním oddělení.

Modernizaci umožnil projekt Komunikace a mobilita bez bariér, na který českolipská nemocnice vloni získala dotaci téměř 6 milionů korun z regionálního operačního programu.

Technici začali instalovat kvalitní dorozumívací zařízení a signalizační systém mezi pacienty a zdravotníky v českolipské nemocnici. Nový komunikačního a signalizační systém „sestra pacient" zajišťuje hovorový, optický a akustický kontakt pacienta na lůžku s ošetřujícím personálem.

„Nová technika umožní obousměrnou komunikaci mezi pacientem a zdravotní sestrou a přivolání obsluhy k pacientovi na pokoj nebo sociální zařízení. Užitečná je i světelná signalizace na chodbách oddělení. Moderní komunikační systém zároveň umožní pacientům poslech zábavného rozhlasového programu," popsal Petr Pokorný, mluvčí nemocnice.

Neméně významnou součástí tohoto projektu je také obměna lůžkového vybavení NsP, kterou velmi přivítají pacienti i zdravotníci. Dosloužilé postele pro nemocné nahradí do poloviny letošního roku celkem 100 nemocničních polohovacích lůžek. Stará lůžka budou za nová vyměňována napříč celou nemocnicí.