Výjezdy jednotky dobrovolných hasičů z Nového Boru jsou dražší než obdobné zásahy dokonce dvou jednotek profesionálů. Tvrdí to ředitel Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Roman Hlinovský.

Svým razantním vyjádřením zareagoval na opakovanou stížnost dobrovolníků z Boru, kteří mimo jiné tvrdí, že si krajské jednotky účtují peníze za neprovedené likvidační práce na místě zásahu.

Předali důkazy

Situací v Novém Boru se teď zabývá speciální nezávislá komise generálního ředitelství hasičů. Pozornost si tu Borští doslova vydobyli. „Upozorňovali jsme na to už vícekrát. Teď je to všechno v jednání, výsledek ještě neznáme. Předali jsme jim dokumenty, které dosvědčí, že jednotka HZS přijela k nehodě, nezasahovala, ale naúčtovala si likvidační práce," říká zástupce velitele borských dobrovolníků Martin Kočí.

Hlinovský tento týden jednal s novoborským starostou Jaromírem Dvořákem, který za dobrovolníky zodpovídá. „Vysvětlili jsme si všechny souvislosti. Hasiči z Boru nás osočují z toho, že je neposíláme k zásahům a že jim nedovolíme účtovat, ale jejich výhrada, že máme systém, který je omezuje, je naprosto neoprávněná," říká Hlinovský.

Na jednání se připravil důkladným rozborem všech výjezdů od začátku letošního roku. Podle Hlinovského slov z něj vyplývá, že dobrovolníci z Boru účtují za výjezdy zhruba 230 a profesionální pouhých 180 tisíc korun.

„Kluci tvrdí, že je šidíme, ale jestliže účtují takovou částku a zasahují na katastru Boru či v nejbližším okolí a profesionálové po celém okrese, tak z toho musí být zřejmé, že nikoho nešidíme," hájí HZS LK Hlinovský.

Každá hasičská jednotka má za zásah u dopravní nehody nárok na 5 600 korun za každou započatou hodinu. Jestli je u zásahu jednotka profi nebo dobrovolná, není pro účtování pojišťovnám podstatné. O tom, zda jednotka bude, nebo nebude mít nárok na čerpání této částky, rozhoduje velitel zásahu na místě události v závislosti na činnosti jednotky.

Ve hře je policie

Aktuální rozbroje mezi dobrovolníky a profesionály vyvolala stížnost, kterou borští hasiči zaslali e-mailem krajským hasičům i generálnímu ředitelství. V ní také hrozili policií.„Vaše chování a chování vašich podřízených nás nutí k tomu, že půjdeme podat na HZS trestní oznámení. Dle nařízení Libereckého kraje máme zasahovat jako první jednotka. Vaše neustálé úpravy z důvodu proplácení likvidačních prací nás už nebaví," stěžovali si hasiči z Boru.

Hlinovský, který už dříve upozornil, že hlavní slovo v souvislosti s výjezdy má vždy operační důstojník, který zná všechny souvislosti, je velmi pobouřen postupem, který Borští pro řešení stížností volí.

Tradiční postup, kdy jednotka nejdříve kontaktuje územní odbor, poté krajské vedení a nato až generální ředitelství, totiž zcela ignorovali. Původně také vynechali i Dvořáka. „Když se mi něco nezdá, tak to musím projednat a ne posílat e-mail, který někoho agresivně dotlačí k řešení," vysvětluje Hlinovský.

Fakta a mýty o práci hasičů ze zákona• stát musí platit profesionální hasiče, kteří slouží 24 hodin denně a z hlediska nákladů nezáleží na tom, zda vyjedou, nebo ne
• obec nemusí platit dobrovolné hasiče, kteří slouží 24 hodin denně je to pouze dobrovolné rozhodnutí města, zda své prostředky takto využije, nebo nechá svou jednotku fungovat zcela dobrovolně či jen v systému tzv. pohotovosti, kdy jsou hasiči standardně doma za cca 10 15 Kč/hod.
• existuje plán plošného pokrytí jednotkami požární ochrany, ve kterém je mimo jiné určené pořadí jednotek povolávaných k událostem tento plán ale není dogma, poslední slovo má operační důstojník, který musí povolání jednotky vyhodnotit tak, aby vždy nějaká z jednotek byla v záloze
• ze zákona vyplývá spousta rozdílů mezi právy a povinnostmi příslušníka HZS a člena JSDH na místě zásahu zákon počítá s tím, že u zásahu bude jednotka HZS (např. vstup do uzamčených prostor)