Letošní leden není v kraji nijak rekordní, v lednu 2010 byla nezaměstnanost v kraji ještě vyšší. Práci tehdy hledalo až 27 219 lidí. „Do evidence teď přibyli uchazeči, kterým končila pracovní smlouva na konci roku, vliv má sezonní faktor," říká analytik trhu práce Petr Malkovský.

Nejvýrazněji vzrostla v lednu nezaměstnanost na Českolipsku – 0,6 bodu na 9,7 procenta a je v kraji nejvyšší. Na konci sledovaného měsíce evidovaly tamní úřady 6895 dosažitelných uchazečů o práci, v prosinci jich bylo o 411 méně.

Na jedno volné místo připadalo na konci ledna 11,3 uchazeče. Nejlepší je situace v libereckém okrese, kde na jedno volné místo čeká 6,9 uchazeče. Nejhůř se hledá práce na Českolipsku, kde mají úřady jedno místo pro 19,5 uchazeče, jen nepatrně lepší je situace na Jablonecku.

V Libereckém kraji je momentálně 2 404 volných pracovních míst. Největší nabídka práce je na Liberecku, kde je přes 60 procent všech volných pracovních míst v kraji. V jakých profesích se uplatníte? Přinášíme vám přehled, jaké profese nyní firmy v kraji nejvíce poptávají. V regionu je například 122 neobsazených míst svářečů, žádaní jsou také obchodní zástupci.

Tyto profese žádají zaměstnavatelé v Libereckém kraji nejvíce.