Míra nezaměstnanosti na Českolipsku v srpnu zaznamenala pokles o 0,2 % na 7 %. Úřad práce v České Lípě evidoval na konci srpna 3642 uchazečů o zaměstnání, což je o 135 méně než na konci měsíce července.
„Po vzrůstu nezaměstnanosti v měsíci červenci tak počet uchazečů o zaměstnání poklesl. Pokles počtu evidovaných byl na Českolipsku nejvýraznější v rámci celého Libereckého kraje,“ zhodnotila tisková mluvčí českolipského úřadu práce Marcela Ottová. Přesto je zde míra nezaměstnanosti stále nejvyšší v kraji a současně o 0,6 % vyšší než celostátní míra nezaměstnanosti.
Počet volných pracovních míst mírně klesl na 978, to znamená čtyři uchazeče na jedno volné pracovní místo. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je však o více než 200 volných pracovních míst vyšší.
Na Českolipsku počet volných míst klesa, ale v ostatních okresech kraje naopak stoupá. „Nezaměstnaní si mohli v kraji vybírat z 5 144 volných míst a na jedno místo připadali tři uchazeči,“ uvedl krajský analytik Úřadu práce v Liberci Ladislav Dvořák.
Největší poptávka ze strany zaměstnavatelů na našem okrese je po šičkách. Vysoký počet nabízených míst je také pro řidiče a tradičně pro svářeče.
Výrazný nárůst volných pracovních míst zaznamenávají sklářské profese. „Zaměstnavatelé obtížně hledají malířky skla, brusiče, foukače, a to i přesto, že je v regionu střední škola, vyučující sklářské obory, “ informovala Marcela Ottová.

Další zprávy z regionu najdete zde