„Její" pokoj nyní vypadá podobně jako čtyři dříve nemocnicí vybudované pokoje pro paliativní péči.

„Maminka mohla být nějaký čas na hospicovém pokoji ve čtvrtém patře, ale pak jsme se z něj museli odstěhovat, a tak jsem chtěla, aby vznikl jiný hezký pokojíček pro ni a pak samozřejmě pro jiné babičky. „My tady už dlouho nebudeme, ale je dobré, aby i jiní lidé měli šanci," popisuje svoji motivaci sponzorka Ivana Honsnejmanová z České Lípy.

„Pochopitelně po domluvě s primářem a vrchní sestrou, kteří byli nápadem nadšeni a hezky jsme spolupracovali." Pokoj nově zařídila mimo jiné kuchyňskou linkou, ledničkou, křesílky, konvicí, televizorem s anténou a obrázky.

Jak Ivana Honsnejmanová vypráví, maminka jí těžce onemocněla rakovinou a ochrnula na polovinu těla právě před rokem. Předtím celý život pracovala ve výzkumném ústavu a dosud jí to úžasně myslí: „Také neustále vše kolem sleduje a vede si dokonce i deník, je moc šikovná. A tak si i ona váží, že lékaři a sestry s ní jednají jako s normálním dospělým člověkem, nikoliv jako s nějakou infantilní babičkou," říká.

Skutečnost, že je stále živa a s jasnou myslí, přičítá kromě maminčina optimismu a vitality i dobré péči zdejších zdravotníků a hospicovým sestrám.

„Pečují o ni krásně, rok sem chodím skoro každý den, některé týdny se přijdu podívat i dvakrát za den a vidím, jak náročná je to práce a jak jsou všichni hodní a laskaví. Vždyť já teď žiju víc v nemocnici než doma. Sleduji, co se děje okolo a nemám jediný špatný zážitek," oceňuje Honsnejmanová.

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s., vybudovala a zařídila již čtyři tzv. hospicové pokoje. Poslední otevírala 20. února a stejně jako předchozí, vznikl ve spolupráci s Hospicovou péčí Svaté Zdislavy, o. p. s.. Významně pomohlo město Česká Lípa, které darovalo na tento účel 100 tisíc korun a několik sponzorů. První hospicový pokoj je klientům v NsP Česká Lípa k dispozici od podzimu 2010.

„Zkušenosti z provozu stávajících pokojů jsou takové, že poptávka po nich je stále vysoká," uvedl primář českolipské LDN Nikolaj Štaňko, pod jehož oddělení spadají rodinné pokoje. Loni služby paliativních pokojů využilo 33 pacientů.