Od včerejška si mohou cestující Městskou hromadnou dopravou (MHD) v České Lípě pořídit velmi výhodnou celoroční integrovanou jízdenku na 365 dní, kterou přináší nový tarif. Ten s řadou dalších výhod pro cestující odsouhlasilo městské zastupitelstvo a v českolipské MHD začne platit od března.

Celoroční jízdné bude stát 1 500 korun pro dospělého cestujícího, 750 korun pak zaplatí děti do patnácti let, studenti do šestadvaceti let a osoby, jejichž věk je mezi pětašedesáti a sedmdesáti lety. Starší občané mají dopravu zdarma, ale stejně jako ostatní cestující, kteří chtějí využít nový výhodný tarif, si musí mít osobní kartu Opuscard, která platí pět let od zřízení a stojí 140 Kč.

Kartu je možné pořídit v informačním centru Opuscard, které se nachází v Tržní ulici.

Zcela vyjmuti z placení přepravy jsou děti do šesti let, držitelé průkazek ZTP/P, včetně průvodce a vodícího psa, strážník městské policie v uniformě a dětský kočárek s dítětem a jedna doprovodná osoba. O matkách nesoucích své dítě v šátku na těle se nový tarif zatím nezmiňuje. Projednání tohoto tématu nebylo ani v plánu posledního jednání zastupitelstva města.

„Předběžně se odhaduje, že novinky sice zvýší ztrátu v tržbách městských autobusů, což pro městský rozpočet bude znamenat zvýšení dotace pro dopravce ze schválených 35 milionů korun na 38 milionů, ale časem by zavedené výhody měly do autobusů přivést i nové cestující. Jak se novinka osvědčí, bude proto město i dopravce průběžně vyhodnocovat," zdůraznila místostarostka Alena Šafránková.