„Od prvního zachycení vlka fotopastí na Českolipsku letos v březnu se podařilo pořídit desítky záznamů této šelmy. Jen za posledních 14 dní bylo třemi fotopastmi pořízeno více než 40 záznamů, fotografií i videozáznamů," uvedla Karolína Šůlová, mluvčí státní Agentury ochrany přírody a krajiny, která zastřešuje chráněné krajinné oblasti v Česku.

Na jednom z videozáznamů je dokonce dohromady i 5 vlků. Protože jde ale o noční záběry s velmi nízkou kvalitou, odborníci zatím neumí určit, zda se jedná o dospělý pár a tři mláďata nebo vlčici se čtyřmi mláďaty.

Stále tak pokračuje radostná nejistota, kolik vlčat se dospělému páru letos v létě na Českolipsku narodilo. Lesníci z mimoňské divize Vojenských lesů a statků pozorovali tři mláďata, ale zároveň mají k dispozici neoficiální a nepotvrditelné svědectví turisty, který viděl více než tři mláďata. Možnost, že se na Českolipsku narodila i čtyři vlčata, je tak stále ve hře.

„Na většině záběrů, které fotopasti pořídily, si vlčata hrají a honí se. V porovnání s fotografiemi ze začátku srpna je vidět, jak zesílila a povyrostla," popsala Karolína Šůlová. „Kromě záznamů fotopastí byl nalezen na několika místech také trus, jehož vzorky byly odeslány na analýzu DNA."

Videa s vlky ZDE