Novinkou v českolipském studiu B-pole, ale i na celém Českolipsku, je létající jóga. Cvičení ve vzduchu pomocí speciální sítě (šály), které se inspiruje nejen jógou, ale i tancem, rehabilitačním cvičením, gymnastikou a vzdušnou akrobacií. Nejen o tom, kde se tento druh jógy vzal a jaký je o cvičení zájem v České Lípě, jsme si povídaly s trenérkou Janou Biemannovou a majitelkou studia Bárou Szabovou.

Odkud létající jóga je a jak dlouho se to učí v ČR?

Jana: Původ vzdušné jógy nebo také air, aero, antigravity či fly sahá až do Indie. V podobě, jakou ji známe dnes my, se k nám dostala z USA a představil ji v 90. letech Christopher Harrison. V České republice se létací jóga objevila v roce 2012 v brněnském studiu Flash Gym a právě odtamtud se začala šířit do různých koutů ČR.

Kterou z vás napadlo, že ji v České Lípě začnete cvičit, a co vše pro to bylo potřeba udělat?

Bára: Nápad vznikl vlastně už dávno, jen potřeboval dozrát čas. Létací jóga mě zaujala už před dvěma lety, kdy jsem měla možnost si ji vyzkoušet v libereckém studiu Airko. Nemohla jsem ale v Lípě sehnat lektorku, kterou by toto cvičení zajímalo a byla ochotná jet na školení, a sama bych to už časově nezvládala. Nechala jsem tedy být šály šálama. S Jančou jsme na toto téma narazily minulé léto na jednom z našich sportovních víkendů. Já tak konečně našla úžasnou lektorku a plán se mohl začít realizovat. Na Českolipsku jsme jediné studio, kde se tento druh jógy cvičí, jinak je potom v Liberci, nebo v Ústí nad Labem.

Byl velký zájem o tento druh cvičení?

Bára: V České Lípě je létací jóga novinka a jak už to s novinkami bývá, hodně lidí chce novinky zkoušet. Létací jógu provozujeme necelý měsíc a všechny lekce bývají plné.

Kolik momentálně máte lidí na jógu? Cvičí ji i muži?

Bára: Ano, cvičí ji i muži. U nás zatím jen manžel instruktorky (smích). Počet „létacích jogínů" zatím nelze přesně určit. Týdně probíhají čtyři lekce. Dvě jsou otevřené lekce a dvě lekce probíhají jako kurz. Na otevřených lekcích se kvůli relativně malé kapacitě (8 šál) poměrně střídá obsazení a na lekcích se vystřídalo mnoho lidí. Oba kurzy jsou plné.

Na jaké partie se tenhle druh jógy zaměřuje?

Jana: Cvičení v našem studiu se zaměřuje všeobecně na komplexní lekci obsahující posilování, protahování, akrobacii i relaxaci. Existují i specializace na pilates, flexi, acrobat, atd.,kde se celá hodina věnuje pouze určitému zaměření. Kromě množství pozic, které posilují a protahují, pracuje šála velmi efektivně s pánevním dnem. Královnou létací jógy jsou inverzní pozice, vyvěšení hlavou dolů. Tím se krásně odblokuje a okysličí páteř. Cvičení je velice zdravé i pro vnitřní orgány, orgány smyslového vnímání a mimické svalstvo hlavou dolů restartujeme „omlazovací efekt".

Jaký je rozdíl mezi open classy a kurzy, které nabízíte?

Bára: Lekce open class jsou otevřené lekce, které nenavazují na lekci minulou. Lekce je přizpůsobena tak, aby zvládali jak začátečníci, tak pokročilí. Opakem je kurz, kde na sebe lekce navazují, a postupně se od jednoduchých cviků dostáváme k těm složitějším. Zde se jedná více o akrobacii.

Jaké lekce ještě nabízíte a jak dlouho studio funguje?

Bára: Naše studio slaví letos na jaře již třetí narozeniny. Od začátku se snažíme nabízet taková cvičení, která nejsou klasická a nenajdete je v každém druhém fitness centru. Hlavní myšlenkou je poskytnout České Lípě možnost moderních cvičení, jako je pole dance, břišní pekáč, létací jóga nebo moderní taneční styl twerk.