Moderní metoda, kterou si českolipští chirurgové vyzkoušeli už dříve, pomáhá hlavně pacientkám s diagnozou časně zjištěné rakoviny prsu nebo s nádory do velikosti 2 centimetrů. Velkou výhodou gama sondy je potom možnost snadného určení, zda je nutné pacientce odebrat mízní uzliny z podpaždí.

„Donedávna byla operace, při níž se pacientce z prsu odstranil zhoubný nádor, rutinně doplněna o odstranění mízních uzlin z podpaždí, protože to představuje spádový lymfatický odtok z prsu, a tím i směr šíření nádoru dál do těla. Posouzení stavu lymfatických uzlin je důležité k rozhodnutí o další léčbě pacientky," vysvětluje lékařka Iva Bártová, která se na operace prsou specializuje. Když gama sonda vyloučí nutnost odstranit uzliny, žena je ušetřená dalšího výkonu.

To znamená, že se minimalizují pooperační komplikace, jako jsou bolest, poruchy citlivosti a hlavně obávaný lymfatický otok paže.Celý postup operace zabere v českolipské nemocnici obyčejně dva dny. Lékaři pacientce nejprve aplikují značenou látku (radiokoloid Technecium 99) do míst okolo nádoru prsu s jeho akumulací ve spádové mízní uzlině v podpaždí.

Lékařka Iva Bártová se stovkám žen věnuje v mamologické poradně českolipské nemocnice. Některé pacientky specialistku ve svém oboru potkají i na operačním sále, při šetrné operaci prsu. Chirurgové ji nově provádějí pomocí gama sondy.Druhý den, už během operace, přichází na řadu gama sonda.

„Po odstranění nádoru je poté pomocí gama sondy vyhledána označená sentinelová uzlina a z malého řezu v podpaždí je odstraněna. Následuje její histologické vyšetření a je-li negativní, bez nádorového postižení, není třeba dalšího výkonu na mízních uzlinách," popisuje Bártová.

Rakovina prsu je nejčastějším zhoubným onemocněním u žen, chorobou každoročně v České republice onemocní šest a půl tisíce žen. K včasnému záchytu a diagnostice nádoru pomáhají ženám vyšetření na mamografickém pracovišti.

Pravděpodobnost úplného uzdravení se zvyšuje také na základě dobré spolupráci mezi lékaři jednotlivých oborů.

„Spolupráce mamografického pracoviště, histopatologa, chirurga a onkologa," jmenuje Bártová. „A českolipská nemocnice toto vše může pacientkám nabídnout," dodává lékařka.