Zhruba dvěma stovkám domácností v osadě Janov u Nového Boru se počínaje letošním rokem výrazně změní život. Vybudováním kanalizace se jejich bydlení dočká dalšího moderního komfortu. Kanalizaci díky dotaci vybuduje sdružení obcí Nový Bor, Sloup v Čechách a Radvanec, každá z obcí bude muset infrastrukturu zadotovat i ze svého rozpočtu.

Pro Nový Bor, který do rozpočtu společného sdružení pošle v letošním roce zhruba pět milionů korun, to představuje jednu z největších investic v rozpočtu pro rok 2016.

Další významnou investicí bude rekonstrukce smuteční síně na Lesním hřbitově. Ta nynější, pocházející z roku 1980, je především z estetických, ale i technických a kapacitních důvodů už nevyhovující. Novému Boru už řadu let dělá spíš ostudu, jako příklad architektonické obludy ji před lety do svého seriálu Šumná města zařadil i architekt David Vávra.

RozpočetKapitálové výdaje rozpočtu Nového Boru na rok 2016 převažují nad kapitálovými příjmy celkem o 26 milionů 151 tisíc korun. Ale provozní rozpočet města je sestavený jako přebytkový. Provozní přebytek 18 milionů 033 tisíc půjde na pokrytí výdajů.

Nová smuteční síň má letos začít vyrůstat podle návrhu studentky architektury Marie Křížové. Ta se při hledání nové podoby inspirovala lesními hřbitovy ve Stockholmu i v Mnichově, ale také smutečními síněmi v Opavě či Turnově.

Autorka také prostudovala historické plány a navrhla ponechat historické jádro objektu a odstranit přístavby z 80. let.

Kuriózní skutečností je, že projektantem drastické přístavby z roku 1980 byl bývalý starosta Nového Boru Jindřich Mareš. Největší investicí Nového Boru v roce 2016 bude pokračující rekonstrukce centra města, konkrétně Egermannovy ulice a závěrečné etapy, která by měla proměnit část centrálního náměstí před základní školou.

Zastupitelé Nového Boru schválili na rok 2016 rozpočet se schodkem ve výši zhruba 8 milionů 650 tisíc korun. Za vznikem schodku se skrývá jednak výrazná investiční aktivita města, ale také splátka úvěru z minulých let.

„Se schodkovým rozpočtem město hospodařilo i v minulých letech, vloni měl rozpočet schodek přes 7,5 milionů korun, v roce 2014 9,5 milionů korun a v roce 2013 dokonce 12 milionů korun. Přesto všechny tyto rozpočty skončily přebytkem," upozornil na posledním jednání novoborských zastupitelů před Vánocemi starosta města Jaromír Dvořák.

„ I letos se držíme při zemi s tím, že můžeme být ještě mile překvapeni, že budeme mít z přerozdělení daní od státu vyšší příjmy," zmínil starosta. Upozornil také, že do rozpočtu města nejsou zahrnuty příjmy, jejichž výši nelze dopředu předpokládat. „V průběhu roku se tak do rozpočtu zapojí například nájem ze společnosti Teplo Nový Bor, který se každoročně liší. Do rozpočtu proto není započítaný, i když je zřejmé, že právě tento příjem sníží navržený schodek výrazným způsobem, dodal starosta Dvořák.