Za novou změnu se na jednání zastupitelstva postavili i někteří úředníci českolipské radnice.

Nově bude zastupitelstvo rozhodovat pouze o přidělení zakázek na služby, a to pokud budou nad deset milionů korun bez DPH nebo když předpokládaná doba plnění přesáhne rok 2018, kdy končí volební období. „Bude se tak jednat o jednotky případů, které půjdou do zastupitelstva," uvedl Juraj Raninec (ODS), místostarosta České Lípy.

O většině zakázek tak nyní bude v České Lípě rozhodovat pouze sedm lidí z radniční koalice.

Podle Ranince nebude Česká Lípa v tomto směru výjimkou. „V drtivé většině měst rozhoduje rada. Neznám na Českolipsku žádné město, kde by rozhodovalo zastupitelstvo," uvedl. Pouze městská rada rozhoduje o vítězi například v krajském Liberci nebo Jablonci nad Nisou.

Vedení města si od změny slibuje, že se schvalování zakázek urychlí a eliminuje se riziko, že by se některý z neúspěšných uchazečů odvolal. Protože podle Ranince by se na veřejnost neměly dostat informace o nabídkách jednotlivých uchazečů do doby, dokud není vybrán vítěz.

Česká Lípa to dosud řešila tím, že podklady dávala zastupitelům až v den jednání zastupitelstva, přestože ostatní jsou obvykle k dispozici minimálně týden před zasedáním.

„Popravdě musím říci, že toto opatření může vést k tomu, že rozhodování o zakázkách bude pružnější a rychlejší. Druhá stránka věci je, že obyvatelé města nebudou moci na zastupitelstvu sledovat, kdo a co o dané věci říká, jak říká a jak o ní v reálném čase hlasuje. Pro mě je důležitá tato strana mince, takže s tím nesouhlasím," řekl na jednání zastupitel a bývalý místostarosta České Lípy Tomáš Vlček (SLK).

Že nepůjde o ohrožení transparentnosti při zadávání zakázek naopak odmítla přímo na jednání zastupitelů Jolana Nebřenská, vedoucí odboru rozvoje města. „Transparentnost spočívá v tom, že celý postup je jasný, zřejmý, přezkoumatelný. Tady opravdu nejde o žádné snížení transparentnosti. Vše, co se zadává formou veřejného zadávacího řízení, schvaluje zastupitelstvo v rámci rozpočtu," uvedla úřednice.

„Samotný proces zadávacího řízení je poměrně citlivý, v probíhajícím řízení nejde o veřejné dokumenty. Ale po skončení zadávacího řízení veškeré dokumenty, včetně všech protokolů, zpráv, posouzení a vyhodnocení zveřejňujeme na webových stránkách města."