Vzrušení a emoce provázely jednání zastupitelstva, když jednalo o plánovaném vedení vysokého napětí přes Novoborsko. Na zasedání dorazili i občané. Naléhali na vedení města, aby vyslyšelo jejich stížnosti. „My si zvykat rozhodně nehodláme. Nedopustíme, aby skrze naše pozemky šly dráty,“ znělo davem. Výstavbu koridoru velmi vysokého napětí 110 kV plánuje vybudovat ČEZ Distribuce od České Lípy přes Nový Bor po Varnsdorf. Podle místních ovlivní přírodu i obyvatele skrz region.

Ilustrační foto
Na zabezpečení stád před vlky je možné získat dotaci


Firma Envikon, která se zabývá zpracováním studií a posudků, dokumentací EIA a osvědčením o vyloučení nebezpečných vlastností odpadů, připravila několik variant tras, kde by mohlo vysoké vedení vést. V dokumentaci jsou konkrétně u Skalky v Novém Boru navrhnuty tři varianty. „Jedná se celkem o čtrnáct majitelů nemovitostí, kterých se dotknou všechny zvažované varianty. Jejich nemovitosti stojí navíc v bezprostřední blízkosti plánovaného vedení či komunikace č. 1/9. V případě varianty Skalka jih by byly tyto objekty a s tím i jejich majitelé doslova obklíčeni ze tří stran,“ řekla za obyvatele dotčené oblasti Alena Kojzarová.

KABEL DO ZEMĚ

Město Nový Bor trvá na tom, aby koridor velmi vysokého napětí vedl u Skalky podél hlavní silnice na Svor. „Naší prioritou je, aby se stavba stožáru co nejméně dotkla obyvatel Arnultovic. Proto je pro nás nejpřijatelnější varianta vedení po levé straně pod Skalkou podél silnice na Svor. Tato trasa je jako jediná ze všech navrhovaných v souladu jak s územním plánem města, tak i s nadřízeným dokumentem Zásadami územního rozvoje Libereckého kraje,“ zdůraznil již dříve starosta Jaromír Dvořák s tím, že i nadále bude město při jednání o stavbě prosazovat, aby kabel vedl pod zemí. „Taková byla dohoda s energetiky už před lety a z naší strany se nic nezměnilo,“ doplnil Jaromír Dvořák.

Elektrické vedení podzemním kabelem by se líbilo i obyvatelům, ovšem územím Skalky podle zástupců ČEZu kabel vést nelze. „Rozhodli jsme se založit sdružení občanů, které se bude brát za zájmy občanů Arnultovic a zároveň se stane účastníkem dalších jednání,“ dodala Kojzarová.