Zásadně proti těžbě štěrkopísku v Pertolticích pod Ralskem jsou i nadále v Zákupech a Bohaticích. Vyplývá to ze včerejšího jednání v Zákupech, kde se otevřeně hovořilo o vlivu těžby na životní prostředí.

Zásadní dokument, takzvaný posudek EIA, podle zástupců dotčených měst a obcí neřeší vliv těžby na vodní poměry, kvalitu a především množství povrchových i podzemních vod. Například lidé v Bohaticích, kteří jsou odkázaní pouze na vodu ze studny, se bojí, že o ni přijdou úplně.

„Pro nás je těžba riziko, do kterého se nepustíme. Nemůžeme řešit, co by, kdyby. Každá operace je zásah a vaše těžba je zásah," nechala se slyšet starostka Bohatic Jaroslava Tomanová.

Mimo jiné tak reagovala na navrhované řešení těžařů vybudovat nové zdroje pitné vody pro domácnosti, které mohou být těžbou ovlivněny.

"Vodu chceme pro všechny"

Podle zpracovatele ekologického posudku Oldřicha Vacka jde pouze o několik objektů na pravé straně bohatického potoka. „Přišli jsme na to vylučovací metodou, předpokládáme, že půjde o deset až patnáct studní. U těch na levém břehu potoka k žádnému ovlivnění dojít nemůže," přesvědčoval přítomné Vacek.

Aby jeden měl a druhý ne, to podle starostky Bohatic není možné. „My jsme obec, to znamená celek a vodu chceme pro všechny," pokračovala Tomanová. Podobné stanovisko zaujal i náměstek hejtmana Libereckého kraje pro životní prostředí Josef Jadrný.

Do závěrečného stanoviska žádá doplnit, aby se těžaři zavázali k vybudování vodovodního řadu pro celou obec, čímž by bylo zajištěno trvalé zásobování pitnou vodou. Jeho slova v Zákupech tlumočila zaměstnankyně úřadu Magdalena Slavíková. Tuto variantu těžaři zásadně odmítají.

Proti připomínce Jadrného vystoupil zástupce společnosti České štěrkopísky Pavel Josefus. Surovinová politika Libereckého kraje podle něj hovoří o vybudování náhradního zdroje pouze pro dotčené objekty, ne tedy pro celou obec.

Bojí se i Zákupy

Zvýšeného úbytku vody se obávají také Zákupy. V blízkosti plánovaného dobývacího prostoru pramení totiž takzvaný Ptačí potok, který přítokem do řeky Svitávky zásobuje vodou Malý i Velký zákupský rybník.

„Myslím si, že zásah těžbou písku, byť to osobně považuji za jeden z nejekologičtějších způsobů dobývání nerostných surovin v České republice, vodu stoprocentně ovlivní. Součástí Ptačího potoka je také vodní tok Kameničák, jenž byl v roce 2014 revitalizován z prostředků Operačního programu životního prostředí a již v současné době se potýká s velkým úbytkem vody. Rok od roku je situace navíc horší," komentoval ekologický posudek starosta města Zákupy Radek Lípa.

Zákupy do dokumentace žádají doplnit údaje, ze kterých by byl patrný dopad těžby štěrkopísku na vodní poměry v krajině jako celku, nejen v bezprostřední blízkosti dobývacího prostoru. „Bez takto dopracované dokumentace nelze se záměrem souhlasit," shrnul zákupský starosta.

V lomu, který chce v příštím roce otevřít soukromý investor, se má ročně vytěžit až 125 tisíc tun štěrkopísku. Přepravovat ho mají nákladní automobily, i ty jsou dopravou přetíženým obcím trnem v oku.

Plány na těžbu štěrkopísku u Bohatic nejsou nové, chráněné ložisko bylo do map zaneseno už v polovině 70. let minulého století a s těžbou v této oblasti počítá i surovinová politika Libereckého kraje.

Firma České štěrkopísky tam chce do roku 2029 těžit kvalitní betonářský štěrk a drcené kamenivo a zaměstnat v lomu devět lidí. „Pokud ale budou obce proti, budeme to respektovat a souhlas s těžbou nedáme," uvedl už dříve krajský radní pro životní prostředí Josef Jadrný.