Park jako každý druhý je i ten městský v České Lípě. Ideální místo na klidnou procházku a také útočiště pro maminky s dětmi, pro něž jsou zde dětská hřiště. Těm ale při delším pobytu v zeleni chybí zázemí. Z domova tak rodiče vyrážejí vybavení pitím a svačinou pro své ratolesti. Navíc všichni postrádají toalety. To se změní.

Českolipští zastupitelé odsouhlasili na podruhé záměr místního architekta Miroslava Pavljuka na vybudování letního občerstvení na místě, kde ještě před několika lety bylo letní kino.

„Staviteli jsme stanovili takové podmínky, aby jakýmkoli způsobem nedošlo k poškození zeleně v městském parku. Myslím si naopak, že stánek přispěje k oživení městského parku, k určitému komfortu našich obyvatel, kteří se budou moci při odpolední procházce po parku občerstvit, dětem navíc přibude hřiště, na kterém si mohou hrát," uvedl místostarosta České Lípy Jiří Kočandrle (TOP 09).

Představou architekta Pavljuka je vybudovat oplocený areál s občerstvením na zhruba 131 metru čtverečním s několika desítkami míst k sezení. Z nich má být převážná většina situovaná na dvě venkovní kryté terasy. Ta největší, nekuřácká, má pak být speciálně určená pro maminky s dětmi. Pro ně autor plánuje vystavět jednoduché hřiště s několika herními prvky.

Zavíračka bude v deset večer

V případě nepříznivého počasí by mohli návštěvníci využít i vnitřní salonek, kde se budou rovněž pořádat rauty či třeba svatební hostiny. Občerstvení má být otevřené pouze sezónně, zhruba od dubna do října, a to maximálně do desáté hodiny večer. Provozovatelem stánku bude současný provozovatel českolipských restaurací Yukon, Kantráč a baru Bejvák.

Podnikatelský záměr schválili zastupitelé napodruhé. Původně se jim nelíbila velikost stánku nebo doba pronájmu. „Všem výhradám Miroslav Pavljuk vyhověl. Od 1. dubna bude mít plochu pronajatou na patnáct let místo původních dvaceti," řekla mluvčí českolipské radnice Kristýna Brožová.

VAŠE NÁZORY NÁS ZAJÍMAJÍ: A co vy? (Ne) chybí vám občerstvení v parku? Hlasujete v anketě a diskutujte pod článkem.

„Velikost stánku se zmenšila o zhruba šedesát procent," doplnila Kristýna Brožová. „Lidem chybí možnost posezení v parku. Občerstvení obohatí rekreační možnosti lidí a přispěje k jeho oživení," podporuje českolipská starostka Hana Moudrá (ODS) záměr od samého počátku.

Ne všichni zastupitelé sdílejí názor na to, že by 135 let starý park mělo oživit právě občerstvení. „Nemyslím si, že pro lidi bude procházka parkem silnějším zážitkem, když budou mít párek nebo nanuk v ruce. Podnikatelské aktivity podobného druhu park jako klidovou zónu nepodpoří," myslí si zastupitelka Romana Žatecká (ČSSD).