Další část obchvatu České Lípy, konkrétně 1,5 km dlouhý úsek mez Dubicí a Dolní Libchavou, by se v nejlepším případě mohl začít stavět na podzim roku 2017. Střízlivější varianta však počítá se začátkem stavby až v roce 2018. Informovalo o tom vedení radnice v České Lípě po jednání s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD).

„Dostali jsme ujištění, že ŘSD s obchvatem našeho města do budoucna počítá a má na něj vyčleněné i finanční prostředky v dostatečné výši," uvedla starostka České Lípy Romana Žatecká.

Projekt na druhý úsek se předělává

Podle ní jde o důležité informace. „V současnosti projede středem města po silnici I/9 přes 14 tisíc aut denně, po silnici v Děčínské ulici dokonce 25 tisíc aut denně. Považuji proto dokončení obchvatu města za jednu z nejdůležitějších staveb vůbec. Jsem proto ráda, že jsme dostali informace, v jaké fázi je stavba nyní," vysvětlila starostka.

Stavba obchvatu České Lípy je rozdělená do celkem tří úseků. V současnosti je hotový první z nich, a to mimoúrovňová křižovatka u Sosnové se silnicí, která končí v průmyslové zóně v České Lípě Dubici. Tuto první část obchvatu začalo ŘSD stavět již v roce 2008, v roce 2010 však stavbu nechal tehdejší ministr dopravy Vít Bárta zastavit. Dokončena byla až na konci roku 2011.

Na řadu tak nyní přichází stavba druhé části, tedy úseku z Dubice do Dolní Libchavy, kde by měla stavba končit u silnice II/262 směrem na Stružnici těsně za hranicí České Lípy.

„Původní projekt počítal se stavbou dvou mimoúrovňových křižovatek. Jedna měla být v Litoměřické ulici a druhá v Děčínské ulici na samotném konci stavby. V průběhu let však byl projekt přepracován a namísto mimoúrovňových křižovatek přistoupilo ŘSD k plánu stavby kruhových objezdů," objasnila Kristýna Brožová, mluvčí radnice v České Lípě.

Kromě „kruháků" se v této části obchvatu počítá se stavbou pěti mostů, tří protihlukových stěn a přeložkami inženýrských sítí. „V současnosti se dokončuje pozměněný projekt a ŘSD bude žádat o územní rozhodnutí," doplnila mluvčí.

Radnice se bude se silničáři scházet

Vedení města také informovalo o tom, že se s Ředitelstvím silnic a dálnic dohodlo na pravidelných schůzkách, na kterých by mělo ŘSD informovat o postupu přípravy celé akce.

„Tato dohoda je pro vedení radnice velmi cenná, protože dosud jsme o této zásadní stavbě, po které volá více měst a obcí v kraji, neměli žádné informace. Víc jsem o přípravě obchvatu věděla z televize a internetových stránek. Nyní chceme věřit danému slovu," uvedla starostka Romana Žatecká.

Město chce na druhou stranu s ŘSD maximálně spolupracovat při nezbytných řízeních před samotným zahájením výstavby dalších částí obchvatu.

Výhled pro třetí etapu: 2019

Na stavbu druhého úseku bude navazovat stavba třetí části a to téměř 10 kilometrů z Dolní Libchavy přes Horní Libchavu, Manušice a Skalici u České Lípy až do Nového Boru, kde se obchvat napojí na silnici směrem na Liberec.

„V současné době je nutné provést revizi stávající dokumentace, vykoupit pozemky a vyřídit veškerá povolení nutná ke stavbě. Začít se stavbou by se tak mohlo v roce 2019," dodala Kristýna Brožová.