Rozsáhlou obnovu Markvartického rybníka, který loni v srpnu značně poškodily povodně, chystá radnice v Jablonném v Podještědí.

Velká voda protrhla hráz rybníka a po přilehlém mostě se od té doby nedá jezdit. Obnovu malé vodní nádrže mělo město v plánu už před povodněmi, po nich muselo projekt přepracovat. Začít se stavebními pracemi by se mělo příští rok. „Most má narušenou statiku a hráz jsme po povodních zasypali vším, co bylo po ruce. Je nutné je nyní opravit,“ řekl starosta Jablonného v Podještědí Petr Sadílek.

V původně plánovaném záměru chtěli rybník především odbahnit a postavit v jeho středu ostrůvek s nově vysazenými keři a stromy. Úpravy měly především ekologický záměr, měly pomoci ochránit vzácné živočichy a vodní rostliny, které se v rybníce nachází.

Přepracovaný projekt řeší kromě ekologie také opravy hráze a mostu. Náklady na jeho realizaci se oproti původním zhruba čtyřiceti milionům vyšplhaly na 50. Finance chce radnice sehnat z operačního programu životní prostředí.

Začít chtějí na jaře

„Když jsme do projektu museli zahrnout i opravy škod po povodních, chtěli jsme ho rozdělit. Odbahnění a ostrůvek bychom financovali z operačního programu životní prostředí, rekonstrukci mostu a hráze zase dotace od ministerstva pro místní rozvoj. Nakonec jsme ale zůstali jen u žádosti do prvního dotačního titulu. Pokud peníze navíc získáme, z městského rozpočtu bychom hradili zhruba pět milionů korun,“ upřesnil Petr Sadílek.

Začít s úpravami by chtěli v Jablonném už na jaře. Vše ale záleží na tom, zda finanční prostředky na revitalizaci dostanou. Jasno by měli mít po Vánocích. V případě schválení žádosti, budou opravy trvat rok. Kvůli chráněným druhům rostlin a živočichů totiž mohou dělníci na rybníce pracovat jen do prosince a začít znovu mohou až v únoru.

Zničený není jediný

Podle starosty Petra Sadílka není Markvartický rybník jediný, který v Jablonném povodeň poškodila, rybník v Kněžicích velká voda zničila ještě více. Ten ale vlastní pozemkový fond, takže město nemá jeho opravu ve své moci.

„Hned po povodních jsme začali apelovat na lidi z pozemkového fondu, aby s rybníkem něco udělali. Hráz v Kněžicích vede totiž hned okolo místní komunikace, po které se nedá jezdit. Lidé, kteří v té lokalitě mají dům, se k němu musí dostávat po lesních cestách. V létě to jde, ale v zimě je to daleko horší,“ podotkl Sadílek. Opravu rybníka v Kněžicích pozemkový fondu už chystá.

Záplavy, které loni v srpnu Liberecký kraj postihly, si vyžádaly pět lidských životů a způsobily škody za 8,2 miliardy korun. Postiženo bylo 81 měst a obcí. V Jablonném vyčíslili škody po povodni na 50 milionů korun, ne všechny se ale podařilo odstranit.

„Silnice jsou už opravené, některé mosty na opravy ještě čekají, stejně jako kanalizace v Postřelné nebo koupaliště v Heřmanicích,” doplnil starosta Sadílek.