Hned tři jednotky hasičů, schopné vyjet k likvidaci nebezpečí, budou zanedlouho chránit obyvatele Jablonného v Podještědí a jeho přidružených obcí. V současnosti tam fungují pouze dva zásahové útvary profesionálové a dobrovolníci z Jablonného v Podještědí. Podle nařízení Libereckého kraje o plošném pokrytí to ale nestačí a na daném území by měly působit hasičské jednotky tři. Tu chybějící tedy představitelé města zřídili v Postřelné.

„Aby byli hasiči v Jablonném schopni zajistit bezpečí všem obyvatelům a dostat se na místo zásahu včas, musí zde být jednotky tři. Město totiž hodnotíme jako území s vyšší mírou rizika,“ vysvětlil Boleslav Lang, zástupce ředitele územního odboru libereckých hasičů v České Lípě.

Přijet musí do čtvrt hodiny

Pro hodnocení toho, nakolik u obcí hrozí vznik nebezpečí, které by museli hasiči likvidovat, existuje sedm kritérií. Mezi ně patří například počet obyvatel, přítomnost nějaké památky či nemocnice nebo domov důchodců. Za každou kategorii obec dostane určitý počet bodů, jejichž součet udává, jak moc je území rizikové.

V Jablonném v Podještědí žijí skoro čtyři tisíce obyvatel. V centru města se nachází známá bazilika sv. Vavřince a sv. Zdislavy, kousek za městem stojí zámek Lemberk a pod ním vyvěrá léčivý pramen do Zdislaviny studánky. Ve městě je navíc dům s pečovatelskou službou, kde žijí desítky starých lidí.

Fungují tam celkem čtyři sbory dobrovolných hasičů v Jablonném, Petrovicích, Postřelné a Lvové. K zásahům však do nynějška jezdili jen dobrovolníci z Jablonného. Zejména pak počet obyvatel dělá z oblasti rizikové území z hlediska požární ochrany.

„Ve městě musí být jedna jednotka schopná dojet k zásahu do deseti minut a další dvě do patnácti minut. Nově zřízený útvar hasičů v Postřelné bude jeden ze dvou čtvrthodinových,“ upřesnil Boleslav Lang.

Budou zasahovat ve čtyřech

Ten také doplnil, že nově vzniklá jednotka bude zařazená do kategorie takzvané JPO V. To znamená, že hasiči z Postřelné budou zasahovat především na území města a jeho přidružených obcí. K nebezpečím budou vyjíždět v počtu tří mužů plus jeden velitel. Mimo město budou pomáhat pouze při výjimečných velkých zásazích, kde bude potřeba každá ruka.

„Zřízení jednotky jsme na zastupitelstvu chválili v prosinci, zakládací listinu už máme také sepsanou,“ podotkl starosta Jablonného v Podještědí Petr Sadílek.

Nyní tak musí mužům z nově vzniklého útvaru pořídit vše potřebné, to znamená techniku a také ochranné oděvy.

„Budeme letos kupovat nové hasičské auto díky několikamilionové dotaci z Cíle 3. Umožní nám to přesunout některou techniku z jednotky v Jablonném do Postřelné,“ doplnil Petr Sadílek.

Jednotky požární ochrany (JPO)

Podle zřizovatele dělíme na:
-jednotky hasičského záchranného sboru kraje: profesionálové
-jednotky hasičského záchranného sboru obce: dobrovolníci
-jednotky hasičského záchranného sboru podniku: pracovníci dané firmy

Pro plošné pokrytí dělíme JPO do šesti kategorií (I-VI) podle toho, kolik jednotek jede k zásahu, jak velké území mají na starosti a jakou techniku vlastní