O umění našich babiček i moderních postupech při zpracování vlny se více dozvíte v sobotu 22. července v prostorách Památníku K. H. Máchy v Doksech, kde se od 13 hodin koná Vlněné pohádkové odpoledne.

Vlnu lze spřádat, filcovat, plstit za účelem výroby nejrůznějších textilních oděvů, oděvních doplňků, hraček, ozdob, lze ji ale také s výhodou využít jako kvalitní přírodní stavební materiál.

DÍLNY I DIVADLO

„Ukážeme tradiční zpracování a využití vlny. Představíme celý proces od vyčesání střiže na česačce, ručního spřádání vlákna na kolovratu, praní a pletení. Návštěvníci si mohou sami vše vyzkoušet,“ říká Jana Fridrichová, vedoucí dokského Památníku K. H. Máchy, který je pobočkou Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě.

ROZMARNÉ LÉTO na Máchově jezeře. Nový open air festival, který putuje po republice.
Rozmarné léto míří na Mácháč

Pro návštěvníky bude připravena řada tvůrčích dílniček a pro ty nejmenší od 15 hodin také pohádka Jak Martin s Barborkou vypluli na moře v podání divadla Koník.

AKTUÁLNÍ VÝSTAVY

Stálá expozice dokského památníku, který je nejstarší budovou v Doksech, představuje život a dílo Karla Hynka Máchy. U příležitosti 105. výročí odhalení jeho pomníku v Praze je v Doksech aktuálně k vidění také výstava fotografií dalších pomníků, soch a náhrobků romantického básníka. Další sezonní výstava pak představuje ilustrace jeho nejslavnějšího díla Máj od Jana Zrzavého, od jehož smrti letos uplyne čtyřicet let.

Část expozice v památníku se věnuje rybářství a rybníkářství v regionu.