STÁVKA NEBUDE

Stávka nebude. Řidiči městské hromadné dopravy v České Lípě, kteří zvažovali zopakovat dubnovou stávku za vyšší platy, dostali požadované prémie. „Stávkovat nebudeme, protože v tuto chvíli nemáme zákonný důvod. Peníze dostáváme podle vládního nařízení a zaměstnavatel nám již zpětně vyplatil slíbené prémie za leden a únor,“ potvrdil českolipský odborový předák Martin Machač.

SPLNILI SLIB

Za vítězství zdravého rozumu považuje zrušení stávky českolipská starostka Romana Žatecká. „My, jako město, jsme svůj slib splnili, na zvýšení mezd tak, aby byly v souladu s nařízením vlády, jsme schválili částku 3,7 milionu korun s jasným určením: půjdou do platů řidičů ve středisku Česká Lípa a dvěma kontrolními mechanismy budeme kontrolovat jejich užití,“ uvedla starostka s tím, že nechápe, proč řidiči opět hrozili stávkou. „Jestli si chce někdo prosazovat svoje zájmy a vyvolávat zbytečné války tím, že do toho bude jako rukojmí vtahovat občany České Lípy, tak ať to raději ani nezkouší,“ dodala Žatecká.

Ilustrační foto.
Stávka: Českolipští řidiči MHD mohou ještě couvnout

ÚDAJNĚ ŠPATNÝ TÓN A POLITIZACE

Machačovi se nelíbí tón, jakým komunikuje českolipská radnice. „Paní starostka se v dikci svého veřejného vyjádření vrací do minulosti. Totalitní režimy také lidem zakazovaly stávkovat,“ říká Machač s tím, že stávka na začátku dubna byla řádně nahlášená a zcela v souladu se zákony. „My jsme čekali, jestli za námi zástupci vedení města přijdou, ale nestalo se tak. Chtěli jsme dokonce vyrazit na radnici, ale zaměstnavatel nám to znemožnil s tím, že se máme zdržovat na středisku,“ vypráví Machač. Údajnou politizaci věci také odmítá, přestože je členem komunistické strany.

PRŮMĚRNÁ MZDA = 28.600 KČ

„Ostatní řidiči jsou většinou spíše pravicového zaměření, ti by mě hnali, kdybych do toho tahal politiku,“ říká Machač. Průměrná mzda podle předsedy představenstva dopravce společnosti Busline Radka Chobota stoupla na zhruba 28.600 korun. „Vše odpovídá nařízení vlády, byla tam ale mírně krácená prémiová složka mzdy,“ řekl pro ČTK Chobot. Tuto složku mzdy pokrylo zvýšení příspěvku na městskou dopravu, kterou českolipští zastupitelé schválili na konci května.

Radek Chobot.
Je stávka politický boj za dopravní podnik?