Ke kultuře a zejména k filmu tíhl od mládí. Vystudoval Čimelickou filmovou školu, pracoval v České televizi a v kulturním středisku v Praze. Pomáhal začínajícím umělcům, sám se věnoval amatérskému filmu. Se zkušenostmi z velkoměsta se pustil do organizování kulturních akcí v Novém Boru. Nejdříve jen v městském kině, posléze se stal jednatelem společnosti Kultura Nový Bor.

Organizoval koncerty, výstavy, ale hlavně skvělé, i mezi filmovými tvůrci proslulé premiéry filmů. Na ně dokázal přitáhnout do města skla významné osobnosti herecké i tvůrčí. Před téměř 16 lety založil Novoborskou akademii spojených kinematografií, na níž provozovatelé kin z celé republiky společně se zástupci distribučních společností udělují ceny nejlepším českým filmům, hercům a režisérům. Byl členem představenstva Asociace provozovatelů kin i členem pracovní skupiny Ministerstva kultury pro koordinaci digitalizace českých kin.

Bojoval o zachování novoborského městského kina, když přesvědčil zastupitele o nutné investici do digitalizace, na nohy postavil místní letní kino a také stál u zrodu Česko-brazilských dnů a karnevalového masopustu, které se již staly tradičními. Jeho tvůrčí podpis nesly městské slavnosti a řada dalších akcí.

„Svoji“ kulturu neřídil jen z kanceláře. Nebylo mu cizí kvůli vysněné akci udělat nemožné, osobně pozvat zajímavé hosty ze zahraničí. Stejně tak se neostýchal a nestranil návštěvníků. Byl s nimi v těsném kontaktu. Všímal si života ve městě a reagoval na přání jeho obyvatel, naslouchal jim.

Byl tím, kdo pro novoborskou kulturu dýchal. A byl především člověkem, který neváhal komukoliv pomoci. Dokázal s velkým šarmem překonávat ty největší překážky. Byl příkladem lidskosti se srdcem na dlani. Neznal slovo „nelze“, vždy dokázal, že pílí a odhodlaností lze vše, co si člověk vysní. Město Nový Bor letos na jaře Radovanovi Novotnému udělilo městskou Cenu Ď.