Dosavadní zástupkyně ředitele na českolipské průmyslové škole by právě dnes měla od odcházejícího ředitele gymnázia Stanislava Maye převzít kancelář a ředitelskou agendu. Ode dneška tak má českolipské gymnázium oficiálně novou „šéfovou". Způsobem, jakým byla vybrána, se ale ještě bude zabývat veřejný ochránce práv. Na něj se obrátili učitelé z gymnázia v polovině června. Ombudsman ale nemůže rozhodnutí Libereckého kraje o jmenování nové ředitelky zvrátit, může pouze poukázat na chyby, ke kterým došlo, a doporučit jejich odstranění. „Stejně už mám po tom všem pocit, že je to k ničemu," říká Hana Malíková, profesorka z gymnázia, která se konkurzu také účastnila.

„Nicméně se pořád hrozně těžko smiřujeme s tím, že ti nahoře jsou naprosto neomylní a nepostižitelní," říká Hana Malíková a vysvětluje: „Nejde vůbec o to, že konkurz nevyhrál někdo od nás ze školy, ale o to, jakým způsobem se o nás rozhodlo a jakou fraškou se konkurz stal."

Poslali stížnost na ministerstvo

Kantoři z gymplu se už v závěru května obrátili se svou stížností na ministerstvo vnitra. Upozorňovali především na to, že členem konkurzní komise byl také ředitel českolipské průmyslové školy Petr Veselý, tedy dlouholetý kolega Lenky Řebíčkové. Kantoři z gymplu ovšem ve své stížnosti poukazovali především na to, že podle vyhlášky může být členem konkurzní komise odborník podle druhu a typu školy. A průmyslová škola, kterou Veselý vede, není dle vyhlášky stejným typem školy jako gymnázium.

Ministerstvo vnitra si kvůli stížnosti kantorů vyžádalo konzultaci ministerstva školství, které ale v této konkrétní věci v podstatě vůbec nerozhodlo. Pouze konstatovalo, že „se může jen stěží vyjádřit", zda byl ředitel Veselý dle vyhlášky kompetentním členem konkurzní komise, či nikoliv. A ministerstvo vnitra tuto odpověď převzalo.

Navíc ještě v odpovědi přidalo jednu velmi pozoruhodnou věc. A sice, že zastává názor, že i v případě, kdy by složení komise bylo v rozporu s vyhláškou, nemůže to mít dopad na usnesení rady kraje.

Proč jsou vyhlášky, když se porušují

Právě kvůli ministerské „neodpovědi" a zvláštnímu výkladu o porušování vyhlášky se kantoři ještě dodatečně obrátili na ombudsmana. „Ministerstvo školství si mohlo, a tedy i mělo zjistit, zda je ředitel Veselý kompetentní. A pokud byla porušena vyhláška, je to přeci v jejich kompetenci. Kdo jiný by o tom měl rozhodnout? Jestliže nikdo, jak to vypadá ze stanovisek obou ministerstev, znamená to, že si mohou orgány samosprávy beztrestně porušovat vyhlášky. A pokud ano, proč se tedy vyhlášky vůbec vydávají?," ptají se učitelé z gymnázia v podnětu, který zaslali veřejnému ochránci práv.

Na pochybnosti mají právo

Deník se včera pokoušel kontaktovat ředitele českolipské průmyslovky Petra Veselého, ale na volání nereagoval.

Náměstek hejtmana a krajský radní pro školství Radek Cikl řekl, že o stížnosti učitelů na ministerstvo vnitra ví. „Sdruženou odpověď obou ministerstev jsme také dostali a ve všem nám v podstatě dala za pravdu," míní Cikl. „Učitelé měli pochybnosti, mají na to právo, ale teď už bychom měli nechat novou paní ředitelku pracovat a hodnotit ji až s odstupem."

Měli vítězku. A to stačilo

Ministerstva přesto jednu chybu v gymnaziálním konkurzu odhalila. Konkurzní komise totiž neurčila pořadí uchazečů na druhém a třetím místě, kteří měli stejně bodů a o jejich pořadí měl rozhodnout hlas předsedy komise což se ale nestalo. Jako by konkurzní komisi stačilo, že má vítězku a o další se nestarala. „To je v té věci nepodstatné," komentoval nález ministerstev náměstek Cikl.

Ačkoli se Lenka Řebíčková stává dnešním dnem oficiálně ředitelkou Gymnázia v České Lípě, s kantory z pedagogického sboru, jimž se nelíbí způsob, jakým byla vybrána, se zatím nesejde. Setkají se až poslední týden v srpnu poté, co novou ředitelku přijedou do funkce oficiálně uvést představitelé Libereckého kraje a krajského úřadu.

Autor:  Michael Polák