Opadávající omítka v ulici Prokopa Holého v centru České Lípy ohrožuje už mnoho let chodce.
Lidé, kteří přechází z hlavního českolipského náměstí TGM na Škroupovo náměstí, jsou ohrožení na zdraví, ale město s tím nic nedělá.
„Chodím tudy každý den už mnoho let. Omítka opadává stále a jsou to čím dál tím větší kusy,“ říká Jana Procházková, která provozuje nedalekou prodejnu tabáku.
„Nedávno jsem šla okolo a kus omítky i s cihlou mi spadl na nohu. Stačilo, abych šla o pár centimetrů vedle, a cihla mi skončila na hlavě,“ dodává s tím, že městský úřad na tento dům opakovaně upozorňovala.
„Městský úřad s tímto problémem nemůže nic dělat. Za každý dům zodpovídá jeho majitel,“ sdělil na dotaz Deníku místostarosta města Česká Lípa Jan Stejskal.

Zastáhnout by měl stavební úřad

„Jediné, co můžeme udělat, je to, že podáme podnět na stavební úřad, který prošetří, zda opadávající omítka ohrožuje životy,“ pokračuje místostarosta s tím, že stavební úřad může s majitelem domu zahájit správní řízení, uložit mu pokutu a přikázat mu věc napravit.
„Může se také stát, že stavební úřad uloží městu, aby omítku domu opravilo na vlastní náklady. V takovém případě by pak město vymáhalo vynaložené peníze na majiteli domu,“ dodává českolipský místostarosta Jan Stejskal na závěr.

Další zprávy z regionu najdete zde